Pasztet ziemniaczany z selerem i soczewicą
Lubię pasztety z warzyw, bo smakują zarówno na gorąco, jak i na zimno. Są bardzo zdrowe, można podawać je na kanapkach albo na obiad, bo świetnie smakują z różnymi sosami. A Ty? Lubisz? Pieczesz?
Składniki (u mnie foremka 8 x 18 cm):
1 spory batat
1 duży ziemniak
1 mały seler
1 duża cebula
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 szklanka czerwonej soczewicy
1 szklanka otrąb owsianych
2 jajka
sól, pieprz
szczypta pieprzu cayenne
0,5 łyżeczki curry
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
0,5 łyżeczki majeranku
0,5 łyżeczki tymianku
Dodatkowo:
masło klarowane do posmarowania foremki
otręby owsiane do posypania foremki
Przygotowanie:
Batata, ziemniaka i selera gotuję do miękkości, po czym lekko studzę, obieram i blenduję. Gotuję również do miękkości soczewicę i dokładnie odcedzam ją na sicie. Cebulę kroję w drobną kostkę i podsmażam do lekkiego zarumienienia na oleju. Łączę cebulę z jeszcze ciepłą masą warzywną, dodaję soczewicę, otręby owsiane i dokładnie mieszam. Dodaję jajka, doprawiam masę curry, gałką muszkatołową oraz ziołami. Masa powinna być dość pikantna. Wykładam ją do dokładnie posmarowanej masłem i posypanej otrębami foremki, wyrównuję powierzchnię i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu). Pasztet piekę 45-50 minut. Kroję po wystygnięciu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz