Klopsiki z kaparami w zalewie octowej
Z mięsa połączonego z pikantnymi filecikami anchois i kaparami usmażyłam niewielkie klopsiki, i zalałam je octową marynatą. Po 1-2 dniach są idealne do jedzenia, i naprawdę pyszne.
Polecam też: marynowane klopsiki z szynki.
Składniki:
Klopsiki:
0,5 kg podgardla wieprzowego
0,5 kg karkówki wieprzowej
40 g. kaparów
mały słoiczek filetów anchois
3 jajka
ok. 3/4 szklanki wody
mąka do oprószenia
sól, pieprz
olej do smażenia
Zalewa proporcje:
1 litr wody
0,5 szklanki octu 10%
2 łyżki cukru (użyłam ciemnego)
1,5 łyżki soli
15 ziaren ziela angielskiego
3-4 liście laurowe
Przygotowanie:
Mięso mielę w maszynce o cienkich oczkach. Przekładam masę do dużego naczynia, dodaję kapary, posiekane anchois, jaja oraz wodę i wyrabiam co najmniej 10 minut, po czym formuję małej wielkości pulpety (mniej więcej jak orzech włoski). Oprószam je mąką, po czym smażę je z każdej strony na rumiano na niewielkiej ilości oleju. Zimne klopsiki układam w słoikach.
Zalewa: zagotowuję wodę z solą, cukrem i przyprawami, zmniejszam ogień i gotuję 5 minut pod przykryciem. Wyłączam ogień, wlewam ocet. Gorącą zalewą wypełniam słoiki z klopsikami. Mocno zakręcam i odstawiam do przestudzenia. Przechowuję w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz