Sałatka z grillowanych buraków z prażonymi płatkami owsianymi
Nie mam ostatnio czasu gotować, ale dziś mam kilka godzin wolnego - i choć powinnam zwyczajnie odespać cały ciężki tydzień, to jednak wygrał inny sposób na odpoczynek - tęskniłam już za bardzo za kuchnią 😃 Obiad się szykował, a w międzyczasie powstała ta wspaniała sałatka, tak banalnie prosta, ale zaskakująco bogata w smaku. Serdecznie polecam do wypróbowania!
Składniki na 1 porcję:
1 średniej wielkości czerwony burak
1 łyżka oliwy
1 łyżka octu balsamicznego
gruba sól morska
świeżo mielony czarny pieprz
1-2 łyżki płatków owsianych
garść świeżej rukoli
Sos:
duża szczypta ciemnego cukru
sól do smaku (duża szczypta)
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki gazowanej wody mineralnej
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
3-4 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Zaczynam od sosu: sól i cukier rozpuszczam w wodzie i soku z cytryny, następnie dodaję musztardę i dokładnie mieszam. Na koniec wlewam oliwę i mieszam do połączenia się składników (najłatwiej zrobić to w małym, zakręcanym słoiczku - wystarczy porządnie nim potrząsnąć)
Obieram buraka i kroję go na cienkie plastry. Oliwą smaruję rozgrzaną patelnię grillową, układam plastry buraka, oprószam je solą morską i pieprzem. Smażę z jednej strony ok. 3 minuty, po czym przekładam plastry na drugą stronę i znowu smażę ok. 2 minuty. Następnie skrapiam je octem balsamicznym i lekko zsuwam na bok patelni. W wolne miejsce wsypuję płatki owsiane i prażę je do momentu aż lekko zbrązowieją. Przekładam płatki i buraka na papier do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Rukolę układam na talerzu, na niej układam plastry buraka, polewam wszystko sosem i na koniec posypuję płatkami owsianymi. Swoją porcję dodatkowo ozdobiłam listkami bazylii drobnolistnej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz