Kurczak z warzywami w sosie
Dobre, niedrogie danie, które świetnie smakuje z makaronem albo ryżem.
Składniki (2-3 osoby):
podwójny filet z piersi kurczaka
8-10 niewielkich brukselek
2 małe marchewki
1 średnia cebula
kilka pomidorków koktajlowych
2-3 ząbki czosnku
1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2-3 łyżki oleju
1 łyżka masła klarowanego
sól i pieprz do smaku
Do sosu:
1 szklanka wody
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1 łyżeczka curry
1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
Mięso kroję na niewielkie kawałki, oprószam solą i pieprzem.
Cebulę kroję w małą kostkę, marchewki wzdłuż na pół, a potem na plasterki.
Brukselki przekrajam na pół, pomidorki koktajlowe na połówki lub ćwiartki.
Rozgrzewam olej na patelni, wrzucam pokrojone mięso i smażę przez chwilędo lekkiego zarumienienia.
Do podsmażonego mięsa dodaję cebulę, smażę do jej zeszklenia.
Dodaję marchew i brukselkę, podsmażam kilka minut, mieszając.
Dodaję masło klarowane i posiekany czosnek, zmniejszam moc palnika do minimum, przykrywam patelnię i smażę wszystko ok. 15 minut, od czasu do czasu mieszając - do czasu, aż mięso i brukselka zmiękną.
W czasie smażenia dolewam 2-3 razy odrobinę wody.
Zdejmuję pokrywkę, dodaję pokrojone pomidorki, i smażę przez chwilę na trochę większym ogniu.
W wodzie rozprowadzam mąkę ziemniaczaną, słodką paprykę i curry, dodajędo smaku sól i pieprz.
Zawiesinę wlewam na patelnię i mieszam, podgrzewając do zgęstnienia sosu.
Jeśli sos jesyt za gęsty, dolewam jeszcze wodę.
Dodaję posiekaną natkę pietruszki, doprawiam wsystko do smaku solą i pieprzem.
Od razu podaję.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz