Szukaj na blogu

Kurczak z warzywami w sosie

Dobre, niedrogie danie, które świetnie smakuje z makaronem albo ryżem.


Składniki (2-3 osoby):

podwójny filet z piersi kurczaka

8-10 niewielkich brukselek

2 małe marchewki

1 średnia cebula

kilka pomidorków koktajlowych

2-3 ząbki czosnku

1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki

2-3 łyżki oleju

1 łyżka masła klarowanego

sól i pieprz do smaku

Do sosu:

1 szklanka wody

1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki

1 łyżeczka curry

1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

Mięso kroję na niewielkie kawałki, oprószam solą i pieprzem.

Cebulę kroję w małą kostkę, marchewki wzdłuż na pół, a potem na plasterki.

Brukselki przekrajam na pół, pomidorki koktajlowe na połówki lub ćwiartki.

Rozgrzewam olej na patelni, wrzucam pokrojone mięso i smażę przez chwilędo lekkiego zarumienienia.

Do podsmażonego mięsa dodaję cebulę, smażę do jej zeszklenia.

Dodaję marchew i brukselkę, podsmażam kilka minut, mieszając.

Dodaję masło klarowane i posiekany czosnek, zmniejszam moc palnika do minimum, przykrywam patelnię i smażę wszystko ok. 15 minut, od czasu do czasu mieszając - do czasu, aż mięso i brukselka zmiękną.

W czasie smażenia dolewam 2-3 razy odrobinę wody.

Zdejmuję pokrywkę, dodaję pokrojone pomidorki, i smażę przez chwilę na trochę większym ogniu.

W wodzie rozprowadzam mąkę ziemniaczaną, słodką paprykę i curry, dodajędo smaku sól i pieprz.

Zawiesinę wlewam na patelnię i mieszam, podgrzewając do zgęstnienia sosu.

Jeśli sos jesyt za gęsty, dolewam jeszcze wodę.

Dodaję posiekaną natkę pietruszki, doprawiam wsystko do smaku solą i pieprzem.

Od razu podaję.






Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger