Zupa z warzyw z pieczarkami i mleczkiem kokosowym
Zupa pieczarkowa w zupełnie nowym wydaniu 😃 Oparta na marchewce i selerze, z dodatkiem mleka kokosowego, z czosnkiem, curry, tymiankiem i pieprzem cayenne. Mi bardzo smakuje!
Do jej przygotowania wykorzystałam pozostałości po wyciskaniu soku warzywnego, bo przecież szkoda marnować tyle dobrodziejstwa.Składniki:
ok. 1 szklanki pulpy (warzywa pozostałe po wyciśnięciu soku z połowy selera
i 5 marchewek; można po prostu warzywa zetrzeć na drobnej tarce, tylko wtedy w mniejszej ilości, np. 2 marchewki i 1/5 selera)
1 cebula
10-15 niewielkich pieczarek
1 łyżka masła
3 łyżki oleju
0,5 l. wody
mleko kokosowe - ok. 3,4 łyżek
1-2 ząbki czosnku
szczypta suszonego tymianku
szczypta curry
szczypta pieprzy cayenne
sól, świeżo mielony czarny pieprz do smaku
Przygotowanie:
Pulpę z warzyw (lub starte warzywa) smażę na maśle, mieszając, aż się lekko zezłoci. Przekładam podsmażone warzywa do garnka z gotującą się wodą, a na patelnię wlewam 1 łyżkę oleju i podsmażam do zeszklenia drobniutko posiekaną cebulę. Tę również przekładam do garnka. Pieczarki kroję w cienkie plasterki, a potem w słupki, smażę do zezłocenia na oleju. Dodaję je do gotującej się zupy razem z mlekiem kokosowym. Siekam czosnek, wrzucam do garnka, dodaję też po szczypcie curry, pieprzu cayenne i tymianku. Wszystko jeszcze chwilę gotuję, a na koniec doprawiam solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Zupę przed podaniem posypuję posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz