Krem z zielonego groszku z kostką ziemniaczaną
Ekspresowa, pyszna zupa o niesamowitym kolorze. Ja podałam swoją z kostką ziemniaczaną, ale można dodać do niej grzanki lub groszek ptysiowy - co kto lubi!
Przepis na domowe grzanki znajdziecie TUTAJ.450 g. mrożonego zielonego groszku
1/4 płaskiej łyżeczki sody
ok. 1,5-2 szklanek wody
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka masła
3-4 ziemniaki
0,5 łyżeczki majeranku
3 łyżki oleju słonecznikowego
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
gęsta śmietana
świeża mięta do posypania
Przygotowanie:
Groszek wrzucam do wrzącej, osolonej wody (nie za dużo, lepiej potem doprawić zupę) z masłem i sodą, gotuję 8-10 minut. Gdy groszek jest miękki blenduję zawartość garnka na krem. Zupę doprawiam sola, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Obrane ziemniaki kroję w kostkę ok. 1 cm, smażę z solą pieprzem i majerankiem na oleju, aż będą miękkie i lekko zarumienione.
Podaję porcję zupy z kostką ziemniaczaną, z kleksem śmietany, posypaną posiekaną miętą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz