Kurczak w marynacie z czosnkiem i tymiankiem
Prosty sposób na mięso drobiowe (ale równie dobrze tej marynaty można użyć do innego mięsa!). Tak przygotowane jest dość pikantne, więc jeśli wolicie mniej ostry smak, użyjcie do marynaty 2/3 sosu sojowego oraz 1/3 wody. Ja usmażyłam mięso na patelni grillowej, ale można je usmażyć albo upiec.
Składniki:
0,5 kg filetów z piersi kurczaka (lub innego mięsa)
Marynata:
1/3 szklanki ciemnego sosu sojowego
1 płaska łyżeczka miodu
3 duże ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonego tymianku
Przygotowanie:
Czosnek przeciskam przez praskę, po czym dokładnie blenduję go z miodem, sosem sojowym oraz tymiankiem. Powstałą marynatą zalewam podzielone na kawałki mięso. Szczelnie przykrywam i odstawiam na kilka godzin do lodówki, w międzyczasie raz je odwracam (można na całą noc). Mięso smażę na patelni grillowej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz