Szukaj na blogu

Tofurnik z czarną porzeczką

Tofurnik przypomina sernik, choć sera nie zawiera. Moim zdaniem jest równie pyszny. W tej wersji dość wilgotny, lekko kwaskawy. Smak czarnej porzeczki w połączeniu z gorzką czekoladą jest super!


Składniki:
Spód:
130 g masła roślinnego
100 g cukru pudru
40 g cukru waniliowego
50 g mielonego siemienia lnianego
20 g kakao
200 g mąki migdałowej

50 g mąki ryżowej
5 g proszku do pieczenia

Masa z tofu:
900 g tofu
450 g puree z czarnej porzeczki 
300 g syropu klonowego
30 g oleju kokosowego
skórka starta z 3 cytryn
100 g mąki migdałowej
30 g mąki ziemniaczanej

Polewa:
100 g gorzkiej czekolady
100-120 g mleczka kokosowego (stała część)

Dodatkowo:
frużelina lub dżem z czarnej porzeczki 
posiekane pistacje

Przygotowanie:

Wykładam dno tortownicy papierem, boki natłuszczam i posypuję mąką migdałową.

Spód:
Wszystkie składniki umieszczam w misce i zagniatam elastyczne ciasto.
Wyklejam dno i boki tortownicy, po czym wstawiam ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 25 minut (góra-dół, bez termoobiegu).
Wyjmuję do przestudzenia.

Masa z tofu:
Bardzo dokładnie odciskam tofu z wody, po czym je kruszę.
Następnie blenduję je z puree i resztą składników na gładką masę.
Masę wylewam na podpieczony spód.
Ponownie wstawiam tortownicę do piekarnika - zmniejszam temperaturę do 170 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu) na 90 minut.
Wyjmuję ciasto i zostawiam do przestudzenia.

Polewa:
Rozpuszczam czekoladę ze stałą częścią mleka kokosowego, polewa powinna być gładka i lśniąca. Jeśli widzisz, że oddziela się tłuszcz, dolej trochę wody kokosowej (tej płynnej części z puszki).
Polewę wylewam na górę ciasta, pozostawiająć trochę żeby posmarować też nią boki.
Od razu oprószam boki posiekanymi pistacjami.
Ciasto zostawiam na noc w lodówce.


Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger