Szukaj na blogu

Bakłażany pieczone z kaszą gryczaną i pieczarkami

 Połączenie pieczarek i kaszy gryczanej z bakłażanem, z dodatkiem natki pietruszki i sera to gwarantowany, wspaniały efekt 😃







Składniki na 2 osoby:
2 średniej wielkości bakłażany
100 g. kaszy gryczanej
ok. 400 g. pieczarek
ok. 120. g żółtego, startego sera
1 pełna łyżka gęstej śmietany 18% (można użyć jogurtu naturalnego)
1 jajko
sól, pieprz do smaku
posiekana natka pietruszki
Dodatkowo:
2 łyżki oleju słonecznikowego do smażenia pieczarek
trochę startego sera do posypania przed pieczeniem
Przygotowanie:
Umyte bakłażany przekrajam wzdłuż na pół, wydrążam miąższ ze środka, pozostawiając ok. 1 cm przy ściankach (miąższ można drobniutko pokroić i dodać do kaszy, lub zużyć np. do zupy). Wydrążone połówki układam na basze wyłożonej papierem, lekko oprószam ich wnętrze solą i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 195 stopni C (góra - dół, bez termoobiegu, środkowy poziom piekarnika). Piekę 25-30 minut.
Umyte pieczarki kroję w cienkie plasterki i smażę do odparowania wody na oleju (lekko posolone).
Kaszę gryczaną gotuję do miękkości. Łączę kaszę, pieczarki, starty ser i natkę pietruszki. Śmietanę (jogurt) dokładnie mieszam z jajkiem, wlewam do reszty składników, mieszam i doprawiam solą i pieprzem. Umyte bakłażany przekrajam wzdłuż na pół, wydrążam miąższ ze środka, pozostawiając ok. 1 cm przy ściankach (miąższ można drobniutko pokroić i dodać do kaszy, lub zużyć np. do zupy). Farszem wypełniam podpieczone bakłażany, oprószam je serem i piekę jeszcze ok. 15-20 minut, do lekkiego zarumienienia się sera.



                             

                             

                             


Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger