Schab gotowany (na kanapki)
Gotowany schab to najłatwiejsza domowa wędlina, jaką można sobie wyobrazić. Nie dość że bardzo dobrze smakuje, to jego przygotowanie jest banalnie proste.
Składniki:
ok. 1 kg schabu wieprzowego
tyle wody by pokryła mięso w garnku
na 1 litr wody mniej więcej 1,5 łyżki soli
1 łyżeczka cukru (użyłam ciemnego)
5 ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
1 łyżeczka majeranku
Przygotowanie:
Mięso przekładam do garnka, zalewam wodą, dodaję sól, cukier i przyprawy.
Zagotowuję wszystko, po czym zmniejszam ogień i gotuję schab 15 minut.
Wyłączam ogień i pozostawiam mięso do całkowitego ostudzenia w garnku, wraz z płynem.
Powtarzam jeszcze raz cały proces - podgrzewam, zagotowuję, gotuję 15 minut, pozostawiam do ostudzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz