Szukaj na blogu

Pyszna puszysta drożdżówka

Bardzo polecam ten przepis, sprawdziłam go wielokrotnie i bułka z niego wychodzi świetna - bardzo smaczna i puszysta. Ten przepis możesz spokojnie traktować jako bazowy, czy to do ciasta z owocami, czy też makowca.



Składniki (porcja na 3 formy o wymiarach 10 na 15 cm)

750 g mąki pszennej

3 jajka

7 żółtek

120 g cukru

250 g rozpuszczonego masła

skórka z 1 cytryny

skórka z połowy pomarańczy

Zaczyn:

250 ml ciepłego (ale nie gorącego) mleka

25 g cukru waniliowego

12 g suszonych drożdży (lub ok. 30 g świeżych)

+ 100 g mąki odebranej z całości

Kruszonka:

pół kostki miękkiego masła

pół szklanki cukru

1 szklanka mąki pszennej

Dodatkowo:

jajko do posmarowania przed pieczeniem 

Przygotowanie:

Zaczyn:

Rózgą kuchenną mieszam dokładnie składniki i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (np. do piekarnika nagrzanego do 40-50  stopni C)

Ciasto:

Ubijam na puch jajka, żółtka i cukier.

Mąkę przesiewam, dodaję ubite jajka z cukrem oraz wyrośnięty zaczyn, dodaję też starte skórki z cytryny i pomarańczy.

Wyrabiam ciasto mikserem lub ręcznie przez dobrych kilka minut, będzie dość luźne.

Dolewam masło i wyrabiam aż ciasto będzie zupełnie jednolite i gładkie. 

Przekładam je do miski posmarowanej olejem, przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasto wykładam na blat, krótko zagniatam, dzielę na 3 części, każdą umieszczam w foremce wcześniej natłuszczonej i posypanej mąką.

Znowu odstawiam w ciepłe miejsce na ok. 20 minut, by ciasto podrosło.

W międzyczasie robię kruszonkę:

palcami rozcieram masło z cukrem, po czym dodaję mąkę i dalej przez chwilę rozcieram, do  powstania charakterystycznych grudek.

Pieczenie:

Gdy ciasto w foremkach ładnie podrośnie, delikatnie smaruję górę rozbełtanym jajkiem,  i posypuję kruszonką.

Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na ok. 40- 45 minut.



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger