Pyszna puszysta drożdżówka
Bardzo polecam ten przepis, sprawdziłam go wielokrotnie i bułka z niego wychodzi świetna - bardzo smaczna i puszysta. Ten przepis możesz spokojnie traktować jako bazowy, czy to do ciasta z owocami, czy też makowca.
Składniki (porcja na 3 formy o wymiarach 10 na 15 cm)
750 g mąki pszennej
3 jajka
7 żółtek
120 g cukru
250 g rozpuszczonego masła
skórka z 1 cytryny
skórka z połowy pomarańczy
Zaczyn:
250 ml ciepłego (ale nie gorącego) mleka
25 g cukru waniliowego
12 g suszonych drożdży (lub ok. 30 g świeżych)
+ 100 g mąki odebranej z całości
Kruszonka:
pół kostki miękkiego masła
pół szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
Dodatkowo:
jajko do posmarowania przed pieczeniem
Przygotowanie:
Zaczyn:
Rózgą kuchenną mieszam dokładnie składniki i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (np. do piekarnika nagrzanego do 40-50 stopni C)
Ciasto:
Ubijam na puch jajka, żółtka i cukier.
Mąkę przesiewam, dodaję ubite jajka z cukrem oraz wyrośnięty zaczyn, dodaję też starte skórki z cytryny i pomarańczy.
Wyrabiam ciasto mikserem lub ręcznie przez dobrych kilka minut, będzie dość luźne.
Dolewam masło i wyrabiam aż ciasto będzie zupełnie jednolite i gładkie.
Przekładam je do miski posmarowanej olejem, przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto wykładam na blat, krótko zagniatam, dzielę na 3 części, każdą umieszczam w foremce wcześniej natłuszczonej i posypanej mąką.
Znowu odstawiam w ciepłe miejsce na ok. 20 minut, by ciasto podrosło.
W międzyczasie robię kruszonkę:
palcami rozcieram masło z cukrem, po czym dodaję mąkę i dalej przez chwilę rozcieram, do powstania charakterystycznych grudek.
Pieczenie:
Gdy ciasto w foremkach ładnie podrośnie, delikatnie smaruję górę rozbełtanym jajkiem, i posypuję kruszonką.
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na ok. 40- 45 minut.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz