Szukaj na blogu

Zupa z jarmużem, fasolką i kaszą jaglaną

Nie mogłam się dziś oprzeć wspaniałym liściom jarmużu z tym ich głębokim, zielonym kolorem. Kupiłam je do koktajli, ale posłużyły mi też dziś jako baza bardzo dobrej, pełnej smaku zupy. Serdecznie polecam!





Składniki:
2,5-3 litry wody
2 liście laurowe
2 gałązki świeżego lubczyku
3 niewielkie kostki schabowe
3 niewielkie marchewki
2 duże pietruszki
2 cebule
garść zielonej fasolki szparagowej
6-8 średniej wielkości ziemniaków
4-5 liści jarmużu
3 łyżki oleju
3 łyżki kaszy jaglanej
2 łyżki śmietany 18% (do zup i sosów)
1 łyżeczka mąki pszennej
świeża kolendra 
świeża natka pietruszki
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Do garnka wlewam wodę, wrzucam kostki, liście laurowe i drobno pokrojone marchew i pietruszkę. Dodaję też liście lubczyku. Zagotowuję wszytko, zdejmuję łyżką szumy po gotowaniu kości. Gotuję do miękkości warzyw. Dodaję pokrojone drobno: fasolkę i ziemniaki, a także połowę posiekanych liści jarmużu (najpierw wycinam twardą łodygę, następnie drobno siekam liście), wstępnie doprawiam solą i dalej gotuję pod przykryciem. Gdy ziemniaki są miękkie, wyjmuję gałązki lubczyku. Odlewam kilka łyżek zupy, dodaję do niej pozostałe posiekane liście jarmużu i blenduję razem na gładko. Przelewam do garnka. Wsypuję też kaszę jaglaną. Na oleju podsmażam do zeszklenia pokrojoną w kostkę cebulę, dodaję do niej mąkę, jeszcze chwilę podsmażam i również dodaję do zupy. Całość gotuję 15 minut, doprawiam do smaku solą, pieprzem i posiekanymi ziołami. Śmietanę dodaję albo do całości, abo bezpośrednio na talerz.



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger