Szukaj na blogu

Pieczony filet z kurczaka w marynacie jogurtowej (na obiad , do sałatek i na kanapki)

Kurczak przygotowany jest bez tłuszczu, marynowany w jogurcie z przyprawami, a potem upieczony. Świetnie sprawdza się w sałatkach, lub po prostu - podany na obiad.




Składniki:
2 pojedyncze filety z piersi kurczaka
2 łyżki jogurtu naturalnego
3 ząbki czosnku
2-3 szalotki
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
0,5-1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
1 płaska łyżeczka soli
1/3 łyżeczki mielonego pieprzu
świeży lub suszony rozmaryn (lub inne zioła)
olej do smażenia
Przygotowanie:
Jogurt mieszam z musztardą, drobno pokrojonymi szalotkami i czosnkiem, oraz resztą przypraw. Wszystko wykładam na mięso tak, by całe się pokryło. Tak przygotowane mięso odstawiam szczelnie przykryte do lodówki na godzinę lub dużej. Następnie każdy kawałek szybko obsmażam na oleju z obu stron, a potem układam na arkuszu papieru do pieczenia. Mięso posypuję lekko rozmarynem, i zawijam. Układam na blasze i piekę w 170 stopniach przez 35 minut. Jeśli ma być w wersji obiadowej, podaję na gorąco; do sałatek i kanapek - schładzam.


                              







Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger