Szukaj na blogu

Szynka duszona w sosie z warzywami i grzybami

Lekko  grzybowy smak sosu idealnie pasuje do kaszy - a razem tworzą wyjątkowo pyszny obiad :)



Składniki:
1 kg szynki wieprzowej
ok. 1 szklanki wody
olej do smażenia
1 duża cebula
2 marchewki
2 pietruszki
3-4 kapelusze suszonych grzybów leśnych
1 ząbek czosnku
1 łyżka mąki pszennej + 1-2 łyżeczki do zagęszczenia sosu
3 łyżki ciemnego sosu sojowego
1 gałązka świeżego tymianku lub suszony do smaku
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Grzyby przekładam do miseczki i zalewam gorącą wodą. Przykrywam miseczkę i odstawiam na 15 minut. Mięso kroję na plastry, duże kawałki przekrajam na pół. Oprószam je solą,pieprzem oraz mąką, po czym podsmażam partiami na oleju do mocnego zrumienienia. Podsmażone zdejmuję z patelni, a na pozostały po smażeniu olej wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy ta się zeszkli, dorzucam marchew i pietruszkę - również pokrojone w kostkę. Przykrywam patelnię i wszystko razem smażę na małym ogniu ok. 5 minut. Następnie dokładam mięso i posiekane, namoczone grzyby, a także gałązkę tymianku. Dolewam też płyn pozostały po moczeniu grzybów, przykrywam patelnię i na wolnym ogniu wszystko duszę do miękkości mięsa. Dolewam wodę i sos sojowy, dodaję posiekany czosnek. Mąkę rozrabiam w kilku łyżkach płynu z patelni (lekko przestudzonego), po czym łączę z sosem i mieszam, by całość się zagęściła. Doprawiam sos solą i pieprzem. 

                            

                            




Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger