Szukaj na blogu

Zupa z czerwoną soczewicą i pomidorami

Pod pewnym względem bardzo lubię jesień w kuchni (tak, wiem że jeszcze jest lato. Tylko dlaczego grzeją już kaloryfery???). Lubię ją dlatego, że z przyjemnością gotuję wtedy zawiesiste i rozgrzewające zupy, bardzo aromatyczne i pełne smaku. Takie jak ta oto zupa z soczewicy i pomidorów. 




Składniki:
ok. 2 litry wody
kilka ziaren ziela angielskiego
2-3 liście laurowe
2 gałązki świeżego lubczyku
2 kotlety schabowe z kością (może być inne mięso)
2 spore marchewki
2 spore pietruszki
pół średniego selera
2 duże, soczyste pomidory malinowe
2 ząbki czosnku
1 szklanka czerwonej soczewicy
1 łyżka słodkiej mielonej papryki
0,5 - 0,75 szklanki makaronu orzo (użyłam pełnoziarnistego)
kilka łyżek sosu Worcester lub octu z czerwonego wina
ewentualnie 1 łyżeczka maki pszennej
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Wodę zagotowuję z mięsem, zielem angielskim, liśćmi laurowymi i gałązkami lubczyku.
Obrane warzywa ścieram na grubej tarce, dorzucam do garnka. Gdy się podgotują 5 minut, dodaję soczewicę, wstępnie doprawiam zupę solą i pieprzem.
Gotuję 10 minut. Dodaję pokrojone na małe kawałki pomidory, gotuję kolejne 10 minut. 
Wyjmuję gałązki lubczyku, wsypuję makaron i na małym ogniu gotuję aż będzie zupełnie miękki. Odrobinę zagęszczam zupę - łyżeczkę mąki mieszam z kilkoma łyżkami przestudzonego płynu z garnka, po czym wlewam zawiesinę do całości i jeszcze przez chwilę podgrzewam. 
Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i paprykę. 
Doprawiam zupę kilkoma łyżkami sosu Worcester (octu winnego) oraz solą i pieprzem. 
Kroję mięso na drobne kawałki, żeby było w każdej porcji zupy.



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger