Czerwona kapusta zasmażana ze śmietaną
Czerwona kapusta kojarzy mi się z jesienią. Dziś jest chłodno, wietrznie i deszczowo, więc to wprost idealny czas na pyszną, zasmażaną z kwaśną śmietaną i czosnkiem kapustę.
Składniki:
niewielka główka czerwonej kapusty
2 spore cebule
2 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
2 łyżki soku z cytryny lub octu z czerwonego wina
woda do podlewania
2 łyżki gęstej śmietany 18% (do zup i sosów)
1 płaska łyżeczka mąki pszennej
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Obieram cebule i kroję je w półplastry, podsmażam na oleju do zeszklenia (w głębokiej patelni). Kapustę drobno szatkuję, przekładam na patelnię do podsmażonej cebuli, lekko wszystko solę i pod przykryciem podsmażam przez kilka minut.
niewielka główka czerwonej kapusty
2 spore cebule
2 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
2 łyżki soku z cytryny lub octu z czerwonego wina
woda do podlewania
2 łyżki gęstej śmietany 18% (do zup i sosów)
1 płaska łyżeczka mąki pszennej
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Obieram cebule i kroję je w półplastry, podsmażam na oleju do zeszklenia (w głębokiej patelni). Kapustę drobno szatkuję, przekładam na patelnię do podsmażonej cebuli, lekko wszystko solę i pod przykryciem podsmażam przez kilka minut.
Następnie podlewam lekko kapustę wodą i na małym ogniu duszę, aż będzie miękka.
Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i sok z cytryny, chwilę podsmażam, a na końcu całość mieszam ze śmietaną (tę wcześniej mieszam z mąką).
Doprawiam solą i pieprzem.
Podaję na gorąco.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz