Filet z kurczaka w sosie koperkowym
Polecam również filety z kurczaka duszone w pieczarkach.
Składniki:
2 podwójne filety z piersi kurczaka
1 łyżka mąki pszennej
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki posiekanego koperku
3 łyżki śmietany 18%
2 łyżki oleju
1 łyżka masła
ok. 1 szklanki wody
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Mięso kroję na duże kawałki, oprószam solą i pieprzem, a potem mąką. Smażę je krótko na oleju z obu stron, po czym zdejmuję na chwilę z patelni pozostawiając tłuszcz. Cebulę kroję w drobną kostkę, czosnek siekam drobniutko i wszystko przekładam na rozgrzany olej. Gdy cebula i czosnek się zeszklą, dokładam z powrotem mięso na patelnię, dolewam wodę i masło. Duszę wszystko ok. 20 minut, do miękkości mięsa. Śmietanę mieszam w miseczce z kilkoma łyżkami gorącego sosu z patelni, by ją zahartować, po czym przelewam ją na patelnię. Dodaję koperek, krótko podgrzewam razem, doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz