Domowe grzanki do zup i sałatek
To dobry sposób na wykorzystanie nieświeżego chleba. Można je zrobić z każdego pieczywa, mnie smakują najbardziej z żytniego chleba. To cudowny, tani dodatek do zup i sałatek.
Składniki:
kilka kromek czerstwego chleba żytniego
2-3 łyżki oliwy
szczypta drobnej soli morskiej
zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Chleb kroję w równą, niewielką kostkę, rozkładam na talerzu i lekko spryskuję oliwą. Kostki posypuję solą i ziołami prowansalskimi, przekładam na suchą patelnię. Podgrzewam patelnię (średni ogień) mieszając często chleb, by równomiernie się przyrumienił. Gotowe grzanki przekładam na chwilę na papier, by odsączyć zbędny tłuszcz.
\
Składniki:
kilka kromek czerstwego chleba żytniego
2-3 łyżki oliwy
szczypta drobnej soli morskiej
zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Chleb kroję w równą, niewielką kostkę, rozkładam na talerzu i lekko spryskuję oliwą. Kostki posypuję solą i ziołami prowansalskimi, przekładam na suchą patelnię. Podgrzewam patelnię (średni ogień) mieszając często chleb, by równomiernie się przyrumienił. Gotowe grzanki przekładam na chwilę na papier, by odsączyć zbędny tłuszcz.
\
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz