Szukaj na blogu

Dorsz ze szpinakiem (przygotowany w 10 minut)

A dokładnie - polędwica z czarnego dorsza, bo taką dziś rybkę kupiłam na obiad. Do tego zielona, delikatna fasolka szparagowa, która ugotowała się prawie w tym samym czasie. Obiad był przepyszny!




Składniki:
po porcji ok. 120-150 g. polędwicy z czarnego dorsza na osobę
2-4 garście świeżego szpinaku baby
1 łyżka masła
2 małe ząbki czosnku
sól, pieprz lub tak jak u mnie - sól ziołowa
Przygotowanie:
Rybę oprószam solą i pierzem. Rozgrzewam masło na patelni, układam rybę, smażę ok. 2 minuty z jednej strony, po czym delikatnie przekładam łopatką na drugą stronę. Gdy ryba jest już przewrócona, zsuwam ją na połowę patelni, a w wolne miejsce wrzucam szpinak. Odrobinę go solę i smażę razem do momentu, gdy szpinak się zeszkli. Wtedy dodaję do szpinaku przeciśnięty przez praskę czosnek, jeszcze chwilkę razem smażę. Łącznie ryba powinna spędzić na patelni jakieś 8 minut. Podaję od razu po zdjęciu z patelni.


                      

                        


Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger