Potrawka z cukinią, brokułem i kiełbasą
Pyszna potrawka oparta na cukinii. Warzywa pozostały jędrne, co mi akurat bardzo odpowiada. Poza tym same korzyści: mam też awaryjny obiad na jutro, zużyłam warzywa i kiełbasę z lodówki, i co najważniejsze - wszystko odbyło się szybko.
Składniki:
2 nieduże cukinie
1 duża cebula
mały brokuł
3 łyżki oleju
ok. 100 g. cienkiej kiełbasy
3-4 łyżki: łagodnego ajwaru lub pasty paprykowej
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
odrobina wody
do smaku: sól i pieprz
Przygotowanie:
Obraną cebulę kroję w piórka, cukinie (ze skórką) w kostkę, a brokuła dzielę na małe różyczki - odrzucam łodygę. Rozgrzewam olej w głębokiej patelni, wrzucam cebulę, odrobinę ją solę i pod przykryciem duszę do zeszklenia i lekkiego zarumienienia. Następnie do cebuli dokładam różyczki brokuła i dalej pod pokrywką smażę na średnim ogniu mniej więcej 5 minut. Następna jest cukinia - również smażę 5 minut, ma pozostać chrupiąca. W międzyczasie kroję w cieniutkie plasterki kiełbasę, dorzucam ją na patelnię, mieszam i smażę kolejne 5 minut. Na koniec podlewam danie odrobiną wody (niecałe pół szklanki), dodaję ajwar/pastę, mieszam, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Chwilę podgrzewam już bez pokrywki, przed podaniem dodaję posiekaną natkę pietruszki.
Składniki:
2 nieduże cukinie
1 duża cebula
mały brokuł
3 łyżki oleju
ok. 100 g. cienkiej kiełbasy
3-4 łyżki: łagodnego ajwaru lub pasty paprykowej
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
odrobina wody
do smaku: sól i pieprz
Przygotowanie:
Obraną cebulę kroję w piórka, cukinie (ze skórką) w kostkę, a brokuła dzielę na małe różyczki - odrzucam łodygę. Rozgrzewam olej w głębokiej patelni, wrzucam cebulę, odrobinę ją solę i pod przykryciem duszę do zeszklenia i lekkiego zarumienienia. Następnie do cebuli dokładam różyczki brokuła i dalej pod pokrywką smażę na średnim ogniu mniej więcej 5 minut. Następna jest cukinia - również smażę 5 minut, ma pozostać chrupiąca. W międzyczasie kroję w cieniutkie plasterki kiełbasę, dorzucam ją na patelnię, mieszam i smażę kolejne 5 minut. Na koniec podlewam danie odrobiną wody (niecałe pół szklanki), dodaję ajwar/pastę, mieszam, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Chwilę podgrzewam już bez pokrywki, przed podaniem dodaję posiekaną natkę pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz