Szukaj na blogu

Jednogarnkowe: szynka duszona z kaszą jęczmienną

Nieskomplikowane, przygotowane na jednej patelni, w efekcie pyszne danie jednogarnkowe: udusiłam razem kawałki szynki wieprzowej z perłową kaszą jęczmienną, z dodatkiem papryki i przypraw.




Składniki:
ok. 400 g. mięsa z szynki wieprzowej
100 g. kaszy jęczmiennej perłowej
1 duża cebula
1 średniej wielkości czerwona papryka
2 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
1 łyżeczka mąki pszennej
2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
szczypta pieprzu cayenne (lub więcej wg uznania)
0,5 łyżeczki majeranku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
woda lub bulion do podlewania podczas duszenia
Przygotowanie:
Szynkę kroję na kawałki ok. 2-3 cm, oprószam mięso solą (ok. 0,5 łyżeczki), pieprzem, łyżeczką słodkiej mielonej papryki, majerankiem i mąką. Mieszam, by kawałki mięsa były równomiernie przyprawione. Rozgrzewam olej w głębokiej, szerokiej patelni (z pokrywką) i wrzucam kawałki mięsa - na dość mocnym ogniu podsmażam by się zarumieniły z obu stron.W międzyczasie kroję w niewielką kostkę obraną cebulę. Dorzucam ją do podsmażonego mięsa, zmniejszam ogień, przykrywam patelnię i smażę razem ok. 10 minut. Następnie wsypuję do mięsa z cebulą surową kaszę i dalej pod przykryciem na małym ogniu podsmażam 5 minut. Po tym czasie dolewam odrobinę wody (ten proces powtarzam w trakcie przygotowywania kilkukrotnie - chodzi o to, żeby nic się nie przypaliło, a kasza się ugotowała), i duszę pod pokrywką 10 minut. Dodaję pokrojoną w kostkę paprykę, posiekany czosnek, pozostałą słodką paprykę, pieprz cayenne i połowę natki pietruszki, przykrywam i dalej duszę (w razie potrzeby uzupełniam wodę - jednak ma jej być ciągle minimalna ilość). Gdy mięso jest miękkie, doprawiam ostatecznie wszystko do smaku solą i pieprzem, przed podaniem posypuję resztą posiekanej pietruszki.


                        

                        




Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger