Pieczarkowe mielone
Dokładnie 450 g. mięsa zostało mi po wczorajszych gołąbkach. Zostało też kilka dużych pieczarek. Coś trzeba było z tego zrobić - no i są naprawdę wyjątkowo smaczne kotlety mielone!
Składniki na 6 kotletów:
450 g. mielonego mięsa z łopatki wieprzowej
250 g. pieczarek
1 łyżka majonezu
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
mąka do panierowania
Przygotowanie:
Mięso przekładam do miski. Umyte pieczarki ścieram na tarce z grubymi oczkami, po czym dodaję do mięsa razem z majonezem i pietruszką. Bardzo dokładnie mieszam, na koniec doprawiam masę do smaku solą i pieprzem. Formuję sześć kotletów, każdy lekko panieruję w mące (może być bułka tarta). Rozgrzewam olej na patelni, układam kotlety - smażę na rumiano z jednej strony, po czym przewracam na drugą, przykrywam patelnię, trochę zmniejszam ogień i smażę 3-4 minuty. Ponownie przewracam, i znów pod pokrywką smażę ok. 3 minut. Podaję z ziemniakami z wody polanymi sosem, który tworzy się w trakcie smażenia.
Składniki na 6 kotletów:
450 g. mielonego mięsa z łopatki wieprzowej
250 g. pieczarek
1 łyżka majonezu
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
mąka do panierowania
Przygotowanie:
Mięso przekładam do miski. Umyte pieczarki ścieram na tarce z grubymi oczkami, po czym dodaję do mięsa razem z majonezem i pietruszką. Bardzo dokładnie mieszam, na koniec doprawiam masę do smaku solą i pieprzem. Formuję sześć kotletów, każdy lekko panieruję w mące (może być bułka tarta). Rozgrzewam olej na patelni, układam kotlety - smażę na rumiano z jednej strony, po czym przewracam na drugą, przykrywam patelnię, trochę zmniejszam ogień i smażę 3-4 minuty. Ponownie przewracam, i znów pod pokrywką smażę ok. 3 minut. Podaję z ziemniakami z wody polanymi sosem, który tworzy się w trakcie smażenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz