Szukaj na blogu

Udka w ketchupie z patelni

Potrawa bardzo nieskomplikowana, a taka pyszna. Mięso jest soczyste i dobrze doprawione. To danie nie wymaga żadnych umiejętności, robi się praktycznie samo :) 


Składniki:
po 1 udku kurczaka na osobę
po 1 pełnej łyżce ketchupu na udko
sól i pieprz (u mnie sól ziołowa)
kilka ząbków czosnku
olej do smażenia
Przygotowanie:
Udka oprószam solą i pierzem (ja - solą ziołową). Rozgrzewam olej na patelni (średnia moc palnika; kilka łyżek oleju, nie za dużo), układam mięso stroną bez skóry i pod przykryciem podsmażam najpierw z jednej, a potem z drugiej strony na rumiano. Gdy udka są podsmażone, na każdym na stronie ze skórą rozsmarowuję ketchup. dorzucam również na patelnię obrane i przecięte na pół ząbki czosnku. Znów przykrywam patelnię, smażę na małym ogniu 10 minut, po czym przewracam mięso. Smażę kolejnych 10 minut, jeszcze raz przewracam - łącznie, cały czas pod pokrywką, smażę mięso ok. 30 minut.




Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger