Szukaj na blogu

Klopsiki brokułowe z łososiem i szalotką (fit, gotowane na parze)

Tak jak przeczytałaś/łeś w tytule - z tego (z małym dodatkiem) się klopsiki składają. To bardzo łatwe i szybkie danie odpowiednie na moje noworoczne postanowienia dietetyczne :) Leciutkie, bardzo smaczne, idealne na lekki obiad, również dla diabetyków, a na zimno świetne jako przekąska. Serdecznie polecam!




Składniki na 8 sztuk:
ok. 350-400 g. ugotowanego brokuła - al dente (z całego brokuła ugotowałam same różyczki)
100 g. wędzonego łososia
1 cebulka szalotka 
świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
1 jajko
1 łyżeczka mąki pszennej
Przygotowanie:
Ugotowanego, przestudzonego brokuła siekam dość drobno i przekładam do miski. Równie drobno kroję łososia. Szalotkę siekam możliwie najdrobniej,  razem z łososiem przekładam do miski. Wbijam jajko, dokładnie mieszam. Doprawiam świeżo zmielonym pieprzem - soli nie użyłam, bo moim zdaniem wystarczy ta z łososia. Masę oprószam mąką, jeszcze raz mieszam. Masa będzie luźna, ale bez obaw, po ugotowaniu stężeje. W dłoniach delikatnie formuję 8 kulek, układam je w naczyniu do gotowania na parze - gotuję 20 minut. Podaje na gorąco z jogurtem naturalnym, lub po całkowitym przestygnięciu np. z jajkiem na twardo. 



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger