Szukaj na blogu

Aksamitny sernik czekoladowy ze słonym karmelem

To najlepszy czekoladowy sernik, jaki do tej pory wymyśliłam, jest genialny. Aksamitnie delikatny, obłędnie czekoladowy… Jeśli kochasz czekoladę, upiecz go koniecznie!


Ciasto:

80 g. rozpuszczonego masła/
40 g. cukru pudru/
16 g. cukru waniliowego/
2 łyżki esencji waniliowej/
2 żółtka/
250 g. mąki pszennej/
15 g. ciemnego kakao/
10 g proszku do pieczenia/
Masa serowa:

2 tabliczki gorzkiej czekolady/  80 g. masła/
6 żółtek/ 4 białka/ szczypta soli/  200 g. cukru pudru/
1200 g. sera twarogowego, może być z wiaderka, lub 3-krotnie zmielonego/
2 łyżki esencji waniliowej/
120 g. śmietanki 36%/
30 g. ciemnego kakao/
40 g. sypkiego budyniu czekoladowego bez cukru/

Słony karmel: 

100 g. cukru/ 25 g. wody/ 100 g. śmietanki 36%/ 20 g. masła/ sól do smaku (posól tak, by karmel był wyczuwalnie słony)/

Dodatkowo:
arkusz papieru do pieczenia/
masło do posmarowania tortownicy/
mąka do oprószenia tortownicy/

Spód: wszystkie składniki ciasta na spód umieszczam w misce i krótko zagniatam, do powstania masy o konsystencji kaszy. 

Wykładam ją na dno tortownicy i wyrównuję, lekko ugniatając łyżką. Tortownicę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu) na 20 minut. 

Wyjmuję i odstawiam do przestudzenia. Zmniejszam temperaturę piekarnika do 150 stopni C.


Masa serowa: czekoladę rozpuszczam razem z masłem. 

W misie miksera umieszczam żółtka i cukier puder, ubijam do uzyskania jasnej, bardzo puszystej masy. 
Do ubitej masy jajecznej, ciągle miksując, dodaję porcjami zmielony ser. Dodaję esencję waniliową i powoli wlewam rozpuszczone masło z czekoladą. Ciągle miksując dolewam słodką śmietankę, dodaję kakao i sypki budyń. 
Oddzielnie ubijam na sztywno pianę z 4 białek ze szczyptą soli. Delikatnie mieszając, najlepiej szpatułką, łączę pianę z masą serową. Masa powinna być jednolita i gładka. 
Masę wykładam na podpieczony spód, wygładzam powierzchnię (masa powinna sięgać do samej góry tortownicy). Tortownicę wstawiam d piekarnika nagrzanego do 150 stopni C (góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu) na 90 minut. Po tym czasie wyłączam piekarnik, uchylam go i pozostawiam sernik do całkowitego ostudzenia.

Słony karmel: podgrzewam śmietankę, żeby była gorąca – ale nie zagotowuję. Do garnka wsypuję cukier i wlewam wodę, mocno rozgrzewam palnik i gotuję syrop do jasnozłotego koloru. Uwaga! Będzie bardzo gorący. Gdy jest jasnozłoty, zdejmuję garnek z ognia, wlewam śmietankę, intensywnie mieszam. Dodaję masło, mieszam do rozpuszczenia. Doprawiam solą. Odstawiam na kilka minut, by karmel trochę przestygł.

Sernik polewam karmelem, ozdabiam.



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger