Aksamitny sernik czekoladowy ze słonym karmelem
Ciasto:
80 g. rozpuszczonego masła/
40 g. cukru pudru/
16 g. cukru waniliowego/
2 łyżki esencji waniliowej/
2 żółtka/
250 g. mąki pszennej/
15 g. ciemnego kakao/
10 g proszku do pieczenia/
Masa serowa:
2 tabliczki gorzkiej czekolady/ 80 g. masła/
6 żółtek/ 4 białka/ szczypta soli/ 200 g. cukru pudru/
1200 g. sera twarogowego, może być z wiaderka, lub 3-krotnie zmielonego/
2 łyżki esencji waniliowej/
120 g. śmietanki 36%/
30 g. ciemnego kakao/
40 g. sypkiego budyniu czekoladowego bez cukru/
Słony karmel:
100 g. cukru/ 25 g. wody/ 100 g. śmietanki 36%/ 20 g. masła/ sól do smaku (posól tak, by karmel był wyczuwalnie słony)/
Dodatkowo:
arkusz papieru do pieczenia/
masło do posmarowania tortownicy/
mąka do oprószenia tortownicy/
Spód: wszystkie składniki ciasta na spód umieszczam w misce i krótko zagniatam, do powstania masy o konsystencji kaszy.
Wykładam ją na dno tortownicy i wyrównuję, lekko ugniatając łyżką. Tortownicę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu) na 20 minut.
Wyjmuję i odstawiam do przestudzenia. Zmniejszam temperaturę piekarnika do 150 stopni C.
Masa serowa: czekoladę rozpuszczam razem z masłem.
Słony karmel: podgrzewam śmietankę, żeby była gorąca – ale nie zagotowuję. Do garnka wsypuję cukier i wlewam wodę, mocno rozgrzewam palnik i gotuję syrop do jasnozłotego koloru. Uwaga! Będzie bardzo gorący. Gdy jest jasnozłoty, zdejmuję garnek z ognia, wlewam śmietankę, intensywnie mieszam. Dodaję masło, mieszam do rozpuszczenia. Doprawiam solą. Odstawiam na kilka minut, by karmel trochę przestygł.
Sernik polewam karmelem, ozdabiam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz