Cebula marynowana do mięs i kanapek
Wymyśliłam taki sposób na cebulę w słoikach, i jestem zachwycona - cebula jest przepyszna! Bardzo pasuje jako dodatek do mięs i kanapek.
8 dużych cebul
sól/sól ziołowa
świeżo mielony czarny pieprz
10 łyżek oleju do smażenia
Zalewa:
3 szklanki wody
0,5 szklanki octu 10%
1 łyżka soli
5 łyżek cukru
10 ziaren ziela angielskiego
10 ziaren czarnego pieprzu
5 liści laurowych
Przygotowanie:
Zaczynam od przygotowania zalewy - wszystkie składniki umieszczam w garnku i gotuję na małym ogniu przez 15 minut.
Cebule obieram i kroję na grube piórka.
Rozgrzewam olej na patelni, wrzucam pokrojoną cebulę, doprawiam ją solą i pieprzem.
Smażę najpierw na dużym ogniu, mieszając, przez kilka minut, po czym zmniejszam ogień i pod przykryciem smażę do momentu, aż się ładnie zeszkli, ale pozostanie jędrna.
Tak przygotowaną cebulę przekładam do słoików do 3/4 wysokości, uzupełniam zalewą, zakręcam.
Pasteryzuję przez 10 minut od zagotowania, lub 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz