Papryka marynowana
Sezon na przetwory ciągle w pełni; po dżemach, powidłach i marmoladach przyszedł czas na marynowaną paprykę. Lubię mieć zapas choć kilku słoiczków, bo oprócz tego, że jest pyszna jako dodatek do kanapek, przydaje się w zimowych sałatkach.
Zalewa proporcje:
6 szklanek wody
1 szklanka octu 10%
2 łyżki soli
10 łyżek cukru
20 ziaren ziela angielskiego
20 ziaren czarnego pieprzu
10 liści laurowych
czosnek
dowolna słodka papryka
Przygotowanie:
Paprykę myję, wycinam nasiona i kroję na szerokie paski.
Przygotowanie:
Paprykę myję, wycinam nasiona i kroję na szerokie paski.
Układam ją w wyparzonych słoikach, dokładam po 2 ząbki czosnku (na słoik 750 ml) i po listku laurowym.
Przygotowuję zalewę: zagotowuję wodę z solą, cukrem, zielem angielskim, pieprzem i liśćmi laurowymi. Gotuję ją pod pokrywką na małym ogniu przez 5 minut, po czy zestawiam garnek z ognia i dolewam ocet. Gorącą zalewą wypełniam słoiki z papryką, mocno zakręcam i pasteryzuję przez 8-10 minut od zagotowania.
Przechowuję w chłodnym i ciemnym miejscu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz