Szukaj na blogu

Sałatka na zimę z buraków i papryki

Moim zdaniem to najlepsza sałatka z buraczków, jaką można przygotować na zimę. 




Składniki:

3 kg buraków

2 duże cebule

2 duże czerwone papryki

5 ząbków czosnku

Zalewa:

1 szklanka wody

1 szklanka oleju

1 szklanka octu 10%

2 pełne łyżki soli

3 liście laurowe

3/4 do 1 szklanki cukru

Przygotowanie: 

Buraki gotuję do miękkości, jeszcze ciepłe obieram i ścieram na tarce z grubymi oczkami.

Cebulę i papryki (obrane i pozbawione gniazd nasiennych) kroję bardzo drobno.

Do dużego garnka wlewam wodę, olej i ocet, dodaję liście laurowe, sól i cukier; 

Zagotowuję, zmniejszam ogień.

Do zalewy wrzucam pokrojone cebule i papryki, gotuję pod przykryciem na małym ogniu 10 minut.

Drobno siekam czosnek i razem ze starymi burakami przekładam do garnka z cebulą i papryką.

Dokładnie mieszam i gotuję jeszcze kilka minut.

Gorącą sałatkę przekładam do wyparzonych słoików, zakręcam i pasteryzuję np. w piekarniku nagrzanym do 100 stopni przez 15-20 minut.




Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger