Sałatka na zimę z buraków i papryki
Moim zdaniem to najlepsza sałatka z buraczków, jaką można przygotować na zimę.
Składniki:
3 kg buraków
2 duże cebule
2 duże czerwone papryki
5 ząbków czosnku
Zalewa:
1 szklanka wody
1 szklanka oleju
1 szklanka octu 10%
2 pełne łyżki soli
3 liście laurowe
3/4 do 1 szklanki cukru
Przygotowanie:
Buraki gotuję do miękkości, jeszcze ciepłe obieram i ścieram na tarce z grubymi oczkami.
Cebulę i papryki (obrane i pozbawione gniazd nasiennych) kroję bardzo drobno.
Do dużego garnka wlewam wodę, olej i ocet, dodaję liście laurowe, sól i cukier;
Zagotowuję, zmniejszam ogień.
Do zalewy wrzucam pokrojone cebule i papryki, gotuję pod przykryciem na małym ogniu 10 minut.
Drobno siekam czosnek i razem ze starymi burakami przekładam do garnka z cebulą i papryką.
Dokładnie mieszam i gotuję jeszcze kilka minut.
Gorącą sałatkę przekładam do wyparzonych słoików, zakręcam i pasteryzuję np. w piekarniku nagrzanym do 100 stopni przez 15-20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz