Schab duszony z kurkami
Wyrazisty i pachnący kurkami sos, do tego kruchy schab; mięso podałam z tłuczonymi ziemniakami i sałatką z buraczków. Było bardzo smacznie!
Składniki (porcja na 2 osoby):
2 kotlety schabowe
1 średniej wielkości cebula
3 ząbki czosnku
1 niewielka marchewka
ok. 3/4 szklanki małych kurek (dokładnie oczyszczonych)
3 łyżki oleju
1 łyżka masła
ok. 3/4 szklanki gorącej wody
1 płaska łyżeczka musztardy sarepskiej
szczypta curry
sól i pieprz
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
Kotlety rozbijam wg uznania, kroję na 2 części.
Doprawiam je z obu stron solą i pierzem.
Drobno kroję marchewkę i cebulę, ewentualnie siekam lekko kurki, jeśli są większe.
Rozgrzewam olej na patelni, wrzucam posiekane warzywa i grzyby, lekko je solę i smażę przez ok. 5 minut na średnim ogniu.
Podsmażone zdejmuję z patelni (staram się, by olej na niej pozostał) i smażę mięso - tak, by z obu stron się lekko zarumieniło.
Pod koniec smażenia mięsa dodaję posiekany czosnek i pozwalam, by się lekko zezłocił.
Dolewam wodę, dodaję wcześniej odłożone warzywa i grzyby, dodaję masło.
Wszystko wstępnie doprawiam solą i pieprzem.
Duszę na małym ogniu pod przykryciem 25-35 minut (do miękkości mięsa)
Dodaję musztardę i curry, rozprowadzam je w sosie, dorzucam posiekaną natkę pietruszki.
Odlewam 2-3 łyżki płynu z patelni, lekko go studzę, po czym rozprowadzam w nim dokładnie mąkę ziemniaczaną.
Zawiesinę wlewam na patelnię, mieszam, chwilę podgrzewam - do lekkiego zagęszczenia sosu.
Jeśli sos jest za gęsty, dolewam troszkę gorącej wody i mieszam do pożądanej konsystencji.
Od razu podaję.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz