Szukaj na blogu

Schab duszony z kurkami

Wyrazisty i pachnący kurkami sos, do tego kruchy schab; mięso podałam z tłuczonymi ziemniakami i sałatką z buraczków. Było bardzo smacznie! 



Składniki (porcja na 2 osoby):

2 kotlety schabowe

1 średniej wielkości cebula

3 ząbki czosnku

1 niewielka marchewka

ok. 3/4 szklanki małych kurek (dokładnie oczyszczonych)

3 łyżki oleju

1 łyżka masła

ok. 3/4 szklanki gorącej wody

1 płaska łyżeczka musztardy sarepskiej

szczypta curry

sól i pieprz

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie: 

Kotlety rozbijam wg uznania, kroję na 2 części.

Doprawiam je z obu stron solą i pierzem.

Drobno kroję marchewkę i cebulę, ewentualnie siekam lekko kurki, jeśli są większe.

Rozgrzewam olej na patelni, wrzucam posiekane warzywa i grzyby, lekko je solę i smażę przez ok. 5 minut na średnim ogniu.

Podsmażone zdejmuję z patelni (staram się, by olej na niej pozostał) i smażę mięso - tak, by z obu stron się lekko zarumieniło.

Pod koniec smażenia mięsa dodaję posiekany czosnek i pozwalam, by się lekko zezłocił.

Dolewam wodę, dodaję wcześniej odłożone warzywa i grzyby, dodaję masło.

Wszystko wstępnie doprawiam solą i pieprzem.

Duszę na małym ogniu pod przykryciem 25-35 minut (do miękkości mięsa)

Dodaję musztardę i curry, rozprowadzam je w sosie, dorzucam posiekaną natkę pietruszki.

Odlewam 2-3 łyżki płynu z patelni, lekko go studzę, po czym rozprowadzam w nim dokładnie mąkę ziemniaczaną.

Zawiesinę wlewam na patelnię, mieszam, chwilę podgrzewam - do lekkiego zagęszczenia sosu.

Jeśli sos jest za gęsty, dolewam troszkę gorącej wody i mieszam do pożądanej konsystencji.

Od razu podaję.






Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger