Szukaj na blogu

Mięso z indyka w słoiku (szyneczka fit)

To rodzaj bardzo smacznej, domowej wędliny, którą zrobiłam w słoiczkach; porcja poniżej wystarczyła na 2 słoiki o pojemności ok. 250 ml. Szyneczka  z indyka jest niezwykle delikatna, chuda, lekkostrawna i jednocześnie pożywna. Jeśli zależy Ci, żeby była bardziej zwarta, dodaj do przyprawienia mięsa łyżeczkę żelatyny. Moja szynka jest w delikatnym rosołku, jeśli dodasz żelatynę, powstanie galaretka. Możesz też mięso zmielić albo drobniej pokroić.
Wybierz proste, nie zwężające się ku górze słoiki, inaczej będzie trudno wyjąć szyneczkę w całości.






Składniki (na 2 słoiki ok. 250 ml):
0,5 kg fileta z piersi indyka
0,5 płaskiej łyżeczki soli
0,5 płaskiej łyżeczki majeranku
1/3 płaskiej łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
1/4 płaskiej łyżeczki wędzonej soli morskiej
2 ziarna ziela angielskiego, rozgniecione w moździerzu
1 duży ząbek czosnku
2 łyżeczki oleju
2 liście laurowe
ewentualnie 1 łyżeczka żelatyny
Przygotowanie:
Fileta kroję na kilkucentymetrowe kawałki. Wszystkie sypkie przyprawy mieszam razem, czosnek przeciskam przez praskę - dodaje do mięsa i  przez 2,3 minuty wygniatam dłonią.
Mięso nakładam do wyparzonych słoiczków, wtykam też z boku po liściu laurowym. Mięso w każdym słoiczku polewam łyżeczką oleju. Dokładnie zakręcam słoiki. 
Pasteryzuję w temp. 80-85 stopni C.przez 45 minut, pozostawiam do całkowitego przestudzenia, i powtarzam pasteryzację - przez 30 minut.








Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger