Szukaj na blogu

Ciastka francuskie z kremem truskawkowym

Jeśli masz w lodówce gotowe ciasto francuskie, to bardzo szybko wyczarujesz z niego takie przepyszne i śliczne ciastka! To idealny pomysł, kiedy odwiedzą Cię niezapowiedzeni goście!


Składniki (12 dużych ciastek):

2 opakowania gotowego ciasta francuskiego (2 x 275 g)

40 g truskawkowego serka homogenizowanego

40 g sypkiego budyniu truskawkowego lub waniliowego (może być zarówno z cukrem, jak i bez)

1 jajko

Przygotowanie:

Krem truskawkowy:

Serek przekładam do miseczki, wsypuję sypki budyń i dokładnie mieszam do uzyskania pasty. 

Jeśli budyń był bez cukru, można masę dosłodzić do smaku.

Ciastka:

Ostrożnie rozwijam płaty ciasta (po kolei, bo lepiej żeby ciasto pozostało chłodne).

Każdy płat dzielę na 12 kwadratów (u mnie rzędy 3 na 4).

Połowę uzyskanych w ten sposób kwadratów przekładam na płaską blachę wyłożoną papierem, zachowując odstępy 1-2 cm.

Kwadraty ułożone na blasze smaruję rozmąconym jajkiem.

Pozostałe kwadraty ostrym nożykiem nacinam tak, jak na zdjęciu.

Przekładam nacięte rogi ciasta na krzyż, i układam równo wzdłuż brzegów ciasta.

Tak przygotowane kawałki przekładam i równo układam na przygotowanych wcześniej spodach (tych posmarowanych jajkiem).

Wszystko jeszcze raz smaruję jajkiem, a w środek powstałych "koszyczków" nakładam po łyżeczce kremu.

Ciastka piekę w piekarniku nagrzanym do 185 stopni C (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu) przez ok. 30 minut.

Przed podaniem można dodatkowo oprószyć je cukrem pudrem.








Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger