Szukaj na blogu

Pyszne miękkie pierniczki

Są mieciutkie i puszyste od razu po upieczeniu. Gdy się je obleje czekoladą, smakują najlepiej, jak tylko można sobie wyobrazić 😋🥰 To po prostu idealne pierniczki na święta.


Składniki (u mnie ok. 50 ciastek o średnicy 6 cm – zależy od wielkości foremki):


  • 200 g miodu naturalnego
  • 125 g masła
  • 1,5 łyżki przyprawy do pierników
  • 1 łyżeczka suszonego imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 1,5 łyżki kakao
  • 100 g śmietany 18%, wyjętej z lodówki pół godziny wcześniej
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 1 białko
  • 4 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru

Przygotowanie:

Ciasto trzeba przyszykować na dobę przed pieczeniem, ponieważ tuż po przygotowaniu jest miękkie i dopiero w lodówce zgęstnieje do odpowiedniej konsystencji.

Miód przekładam do rondla razem z przyprawami, zagotowuję wszystko.

Do gorącego miodu dodaję masło, mieszam aż to się rozpuści, odstawiam wszystko do przestygnięcia.

Do dużej miski przesiewam mąkę z kakao.

Śmietanę dokładnie mieszam z sodą, odstawiam na 10 minut- w tym czasie śmietana lekko zwiększy swoją objętość.

Białko ubijam na pianę, a gdy zgęstnieje nie przerywając ubijania dodaję w kilku porcjach cukier.

Miksuję aż piana stanie się lśniąca i gładka, a cukier się zupełnie rozpuści.

Miksując dalej dodaję po żółtku, do uzyskania jednolitej, puszystej masy.

Ubitą masę jajeczną przelewam do mąki, delikatnie mieszam, żeby się wszystko połączyło.

Następnie dodaję miód z masłem i przyprawami, mieszam.

Na końcu dodaję śmietanę z sodą, mieszam do uzyskania jednolitej masy.

Ciasto będzie dość luźne.

Przykrywam miskę folią spożywczą tak, by jej powierzchnia dotykała dokładnie ciasta, i dostawiam na 24 godziny do lodówki.

Pieczenie:

Ciasto wyjmuję z lodówki.

Nabieram porcje np. dużą łyżką – będzie gęste, ale w dalszym ciągu lekko klejące, dlatego wykładam je na podsypaną mąką stolnicę.

Najłatwiej z ciasta zrobić kulę, a potem lekko rozwałkować na grubość pół centymetra.

Taka grubość gwarantuje, że pierniczki będą bardzo miękkie i delikatne.

Wycinam pierniczki* i przenoszę je na blachę wyłożoną papierem, a następnie blachę wstawiam na 9-10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu).

* moim zdaniem przy tym rodzaju ciasta lepiej sprawdzają się proste kształty foremek.

Po tym czasie wyjmuję blachę i zostawiam na niej ciasta do przestudzenia.

Przestudzone ciastka można zanurzyć w czekoladzie rozpuszczonej ze śmietanką (100 g gorzkiej czekolady, 100 g słodkiej śmietanki 30 lub 36%), lub w lukrze przygotowanym z cukru pudru i wody (trzeba je wymieszać razem do konsystencji rzadkiej śmietany).

Ciastka przechowuję w zamkniętej puszce.



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger