Szukaj na blogu

Chrupiące placki z warzyw

Wspaniałe placki z wyrazistym smakiem warzyw, które pomimo smażenia pozostają lekko jędrne. Genialnie smakują ze słodkimi i pikantnymi sosami. 

Ciasto nie zawiera jajek, jego smak jest dość neutralny, i podkreśla smak warzyw.

Placki najlepsze są tuż po zdjęciu z patelni, kiedy pozostają najbardziej chrupiące.

Warzywa, których tu użyjesz, mogą być w zasadzie dowolne, ważne tylko żeby je cienko pokroić.

Składniki:

1 mała marchew

mały kawałek selera

mały kawałek pora

mały kawałek białej kapusty

kawałek zielonej papryki

Proporcje ciasta:

2 czubate łyżki mąki pszennej

1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

pół szklanki wody

duża szczypta soli

duża szczypta mielonego czarnego pieprzu

Dodatkowo:

olej do smażenia

Przygotowanie:

Obieram i myję warzywa.

Marchew kroję na cienkie plastry, a potem na cieniutkie zapałki.

Tak samo kroję selera.

Drobno siekam pora, kapustę szatkuję również na cienkie nitki, paprykę na cienkie paseczki.

Do miski wsypuję mąkę pszenną i ziemniaczaną, dodaję dużą szczyptę soli i mielonego czarnego pieprzu.

Sypkie produkty mieszam rózgą kuchenną, po czym wlewam wodą i mieszam wszystko do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta i konsystencji trochę bardziej gęstej niż ciasto naleśnikowe.

Do ciasta przekładam pokrojone warzywa i mieszam, by się dokładne nim pokryły.

Ciasto ma w zasadzie tylko skleić warzywa, więc ewentualnie jeśli widzisz, że jest go sporo, dokrój jeszcze trochę warzyw.

DOść mocno rozgrzewam olej na dużej patelni (powinien przykrywać całe jej dno) i wykładam porcje ciasta - każdy placek powinien być cienki, by warzywa się równomiernie usmażyły.

Smażę po kilka minut z obu stron, do jasnozłotego koloru (te placki nie rumienią się zbyt szybko przez brak jajka w cieście).

Po usmażeniu na chwilę przekładam je na talerz wyłozony papierem, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu, po czym od razu podaję.





Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger