Chrupiące placki z warzyw
Wspaniałe placki z wyrazistym smakiem warzyw, które pomimo smażenia pozostają lekko jędrne. Genialnie smakują ze słodkimi i pikantnymi sosami.
Ciasto nie zawiera jajek, jego smak jest dość neutralny, i podkreśla smak warzyw.
Placki najlepsze są tuż po zdjęciu z patelni, kiedy pozostają najbardziej chrupiące.
Warzywa, których tu użyjesz, mogą być w zasadzie dowolne, ważne tylko żeby je cienko pokroić.
Składniki:
1 mała marchew
mały kawałek selera
mały kawałek pora
mały kawałek białej kapusty
kawałek zielonej papryki
Proporcje ciasta:
2 czubate łyżki mąki pszennej
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
pół szklanki wody
duża szczypta soli
duża szczypta mielonego czarnego pieprzu
Dodatkowo:
olej do smażenia
Przygotowanie:
Obieram i myję warzywa.
Marchew kroję na cienkie plastry, a potem na cieniutkie zapałki.
Tak samo kroję selera.
Drobno siekam pora, kapustę szatkuję również na cienkie nitki, paprykę na cienkie paseczki.
Do miski wsypuję mąkę pszenną i ziemniaczaną, dodaję dużą szczyptę soli i mielonego czarnego pieprzu.
Sypkie produkty mieszam rózgą kuchenną, po czym wlewam wodą i mieszam wszystko do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta i konsystencji trochę bardziej gęstej niż ciasto naleśnikowe.
Do ciasta przekładam pokrojone warzywa i mieszam, by się dokładne nim pokryły.
Ciasto ma w zasadzie tylko skleić warzywa, więc ewentualnie jeśli widzisz, że jest go sporo, dokrój jeszcze trochę warzyw.
DOść mocno rozgrzewam olej na dużej patelni (powinien przykrywać całe jej dno) i wykładam porcje ciasta - każdy placek powinien być cienki, by warzywa się równomiernie usmażyły.
Smażę po kilka minut z obu stron, do jasnozłotego koloru (te placki nie rumienią się zbyt szybko przez brak jajka w cieście).
Po usmażeniu na chwilę przekładam je na talerz wyłozony papierem, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu, po czym od razu podaję.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz