Szukaj na blogu

Bulgur z kurczakiem i warzywami

To bardzo prosty obiad, prawie jednogarnkowy (kaszę ugotowałam oddzielnie), i jak dla mnie niezwykle smaczny. Dobre, sycące jedzenie, takie które można przygotować wcześniej i podgrzać w razie potrzeby. 



Składniki (na 2 osoby):

3/4 szklanki kaszy bulgur

2 niewielkie filety z piersi kurczaka

2 łyżki oleju

1-2 łyżeczki masła

kawałek pora (jasna część)

1 niewielka marchewka

1 duży ząbek czosnku

posiekany koperek wg uznania

1-2 łyżki śmietany do zup i sosów

do smaku: sól ziołowa lub zwykła, czarny mielony pieprz

Przygotowanie:

Kaszę gotuję do miękkości w osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Gdy kasza się gotuje, mięso kroję na niewielkie kawałki, marchewkę wzdłuż na pół, a potem na cienkie plasterki, pora kroję w kostkę.

Kurczaka doprawiam solą ziołową lub zwykłą, oraz pieprzem.

W niewielkim garnku rozgrzewam olej, wrzucam pokrojone mięso i mieszając smażę 3-4 minuty.

Do lekko podsmażonego mięsa dodaję masło, posiekany czosnek, i wrzucam do garnka pokrojone marchewkę i pora.

Smażę wszystko razem przez kilka minut (średnia moc).

Dodaję paprykę, mieszam i znowu smażę razem kilka minut bez przykrycia, a potem zmniejszam moc palnika do minimum, przykrywam garnek pokrywką i smażę jeszcze kilka minut.

Dodaję ugotowaną gorącą kaszę, mieszam.

Dodaję śmietanę i koperek, dokładnie mieszam.

Doprawiam do smaku solą  pieprzem.

Ewentualnie można dodać jeszcze łyżeczkę masła.








Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger