Smażone kulki ryżowe z warzywami i serem
Są pyszne zarówno na gorąco, jak i na zimno.
Bardzo chrupiąca przekąska! Wspaniałe w smaku, zwłaszcza jeśli się je zje z sosem słodko-kwaśnym. Przygotowanie zajmuje chwilę, więc zachęcam serdecznie do wypróbowania!
Składniki (10-12 sztuk):
ok. 1,5 szklanki ugotowanego do miękkości ryżu (dobrze, jeśli będzie się lekko kleił)
1 jajko
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
kawałek marchewki
kawałek pora
1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka curry
sól i pieprz do smaku
garść tratego żółtego sera
Dodatkowo:
olej do smażenia
1 jajko do panierowania
panierka panko lub bułka tarta
Przygotowanie:
Ugotowany, zimny ryż przekładam do miski.
Cebulę drobno kroję i podsmażam do zeszklenia na niewielkiej ilości oleju, dodaję do ryżu (bez tłuszczu).
Marchewkę ścieram na tarce z drobnymi oczkami, pora drobno siekam, dokładam je do ryżu.
Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, surowe jajko i posiekaną natkę pietruszki, dokładnie mieszam, doprawiam curry, solą i pieprzem.
Na końcu dodaję ser, mieszam.
Odstawiam na 5 minut.
Z masy formuję kulki wielkości orzecha włoskiego (większe będą się gorzej smażyć).
Kulki obtaczam w rozmącony jajku, a potem w panierce panko lub w bułce tartej.
Smażę w głębokim oleju na rumiano (3-4 minuty).
Po usmażeniu wyjmuję je na chwilę na talerz wyłożony papierem, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz