Szukaj na blogu

Smażone kulki ryżowe z warzywami i serem

Są pyszne zarówno na gorąco, jak i na zimno. 

Bardzo chrupiąca przekąska! Wspaniałe w smaku, zwłaszcza jeśli się je zje z sosem słodko-kwaśnym. Przygotowanie zajmuje chwilę, więc zachęcam serdecznie do wypróbowania! 




Składniki (10-12 sztuk):

ok. 1,5 szklanki ugotowanego do miękkości ryżu (dobrze, jeśli będzie się lekko kleił)

1 jajko

1 mała cebula

1 ząbek czosnku

kawałek marchewki

kawałek pora

1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki

1 łyżeczka curry

sól i pieprz do smaku

garść tratego żółtego sera

Dodatkowo:

olej do smażenia

1 jajko do panierowania 

panierka panko lub bułka tarta

Przygotowanie:

Ugotowany, zimny ryż przekładam do miski.

Cebulę drobno kroję i podsmażam do zeszklenia na niewielkiej ilości oleju, dodaję do ryżu (bez tłuszczu).

Marchewkę ścieram na tarce z drobnymi oczkami, pora drobno siekam, dokładam je do ryżu.

Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, surowe jajko i posiekaną natkę pietruszki, dokładnie mieszam, doprawiam curry, solą i pieprzem.

Na końcu dodaję ser, mieszam.

Odstawiam na 5 minut.

Z masy formuję kulki wielkości orzecha włoskiego (większe będą się gorzej smażyć).

Kulki obtaczam w rozmącony jajku, a potem w panierce panko lub w bułce tartej.

Smażę w głębokim oleju na rumiano (3-4 minuty).

Po usmażeniu wyjmuję je na chwilę na talerz wyłożony papierem, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.





Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger