Pyszna zasmażana kiszona kapusta
Jesienna i zimowa potrawa - o tej porze roku bardzo taką kapustę lubimy. Często robię większą ilość i zamykam ją w słoikach, dzięki temu mam potem gotowy dodatek do obiadu.
Składniki (2-3 osoby):
ok. 800 g kiszonej kapusty
1 niewielka marchewka, o ile nie ma jej w kapuście
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
3-4 łyżki oleju
1 łyżka domowego smalcu
do smaku: sól i pieprz
1 łyżeczka kminku utartego w moździerzu (jeśli go nie było w kapuście kiszonej; można go też pominąć)
dodatkowo: 1 łyżka mąki pszennej
odrobina wody do podlewania
Przygotowanie:
Obieram cebule i kroję je w kostkę.
Rozgrzewam olej na patelni, dodaję smalec i pokrojoną cebulę.
Lekko ją solę i smażę do jej zeszklenia i lekkiego zarumienienia.
W międzyczasie obieram marchewkę i ścieram ją na tarce z grubymi oczkami.
Startą dodaję do podsmażonej cebuli razem z drobno posiekanym czosnkiem, przykrywam patelnię i na średnim ogniu smażę kilka minut.
Kapustę dokładnie odsączam i drobno siekam.
Pokrojoną dorzucam na patelnię do pozostałych składników, mieszam.
Smażę bez przykrycia na dużym ogniu, mieszając, by kapusta się lekko zarumieniła.
Po kilku minutach zmniejszam moc palnika, dodaję kminek, dolewam kilka łyżek wody, przykrywam patelnię i smażę ok. 15 minut, mieszając kilka razy.
W razie potrzeby jeszcze podlewam wodą.
Zdejmuję pokrywkę, ustawiam moc palnika na maksimum i smażę ciągle mieszając - kapusta ma się wyraźnie zarumienić.
Całość oprószam mąką, jeszcze raz dokładnie mieszam i jeszcze przez chwilę tak samo smażę.
Na końcu doprawiam całość do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz