Szukaj na blogu

Wolno pieczona golonka z indyka

Tak pieczone mięso z golonki idyczej jest po prostu rewelacyjne. Trzeba je zamarynować dobę wcześniej, żeby nabrało smaku. Po upieczeniu rozpada się pod widelcem, jest soczyste i bardzo aromatyczne. 


Składniki:

3 golonki z indyka, średniej wielkości

Marynata:

2-3 liście laurowe

1 łyżka suszonego majeranku

2 duże ząbki czosnku

1 łyżeczka soli

0,5 płąskiej łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

3 łyżki oleju

Przygotowanie:

Mięso najlepiej zamarynować 24 godziny przed pieczeniem.

Liście laurowe bardzo drobno kruszę, po czym wszystkie składniki marynaty ucieram w moździerzu na pastę.

Marynatą dokładnie nacieram mięso, po czym szczelnie zamknięte (ja zapakowałam golonki próżniowo) wstawiam do lodówki.

Pieczenie:

Zamarynowane mięso umieszczam w wysokiej blaszce - wykorzystałam keksówkę (nie ma potrzeby wlewania tłuszczu ani wody do blaszki)

Blaszkę szczelnie przykrywam i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C na 3-4 godziny (u mnie piekło się 3,5 godziny).

W czasie pieczenia nie odkrywam blaszki. 




Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger