Wolno pieczona golonka z indyka
Tak pieczone mięso z golonki idyczej jest po prostu rewelacyjne. Trzeba je zamarynować dobę wcześniej, żeby nabrało smaku. Po upieczeniu rozpada się pod widelcem, jest soczyste i bardzo aromatyczne.
Składniki:
3 golonki z indyka, średniej wielkości
Marynata:
2-3 liście laurowe
1 łyżka suszonego majeranku
2 duże ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
0,5 płąskiej łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
3 łyżki oleju
Przygotowanie:
Mięso najlepiej zamarynować 24 godziny przed pieczeniem.
Liście laurowe bardzo drobno kruszę, po czym wszystkie składniki marynaty ucieram w moździerzu na pastę.
Marynatą dokładnie nacieram mięso, po czym szczelnie zamknięte (ja zapakowałam golonki próżniowo) wstawiam do lodówki.
Pieczenie:
Zamarynowane mięso umieszczam w wysokiej blaszce - wykorzystałam keksówkę (nie ma potrzeby wlewania tłuszczu ani wody do blaszki)
Blaszkę szczelnie przykrywam i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C na 3-4 godziny (u mnie piekło się 3,5 godziny).
W czasie pieczenia nie odkrywam blaszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz