Kotlety mielone duszone z boczkiem i ogórkiem
Fajny sposób na trochę inne kotlety mielone, bo w środku mają farsz z boczkiem, ogórkiem kiszonym i cebulką, co sprawia że są bardzo soczyste.
Składniki:
0,5 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej lub karkówki
niewieki kawałek pora (jasna część)
1 mała cebula
2 małe ząbki czosnku
1 jajko
1 łyżka gęstej śmietany 18%
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
sól do smaku
Dodatkowo:
150 g surowego, wędzonego boczku w plastrach
1 średnia cebula
1 średni ogórek kiszony
2-3 łyżki oleju
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
1 płaska łyżeczka curry
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
Przygotowanie:
Boczek, średnią cebulę i ogórka kiszonego kroję w małą kosteczkę, mieszam wszystko razem.
Masa na kotlety:
Mięso mielone przekłądam do miski, dodaję bardzo drobno pokrojne: por i cebulę, jajko, śmietanę i przyprawy.
Dokładnie wyrabiam masę dłonią.
Nabieram porcję masy (kulki wielkości mandarynki), spłaszczam ją na dłoni i do środka wkładam łyżkę farszu: boczku z cebulą i ogórkiem.
Sklejam wszystko formując koltety.
Farsz nie zostanie zużyty cały- zużyjemy go w czasie duszenia.
Rozgrzewam olej na patelni i krótko obsmażam kotlety z obu stron, wystarczy do lekkiego zezłocenia.
Gdy kotlety są podsmażone, na patelnię wrzucam cebulę i resztę farszu.
Posypuję wszystko słodką i wędzoną papryką oraz curry.
Zmniejszam moc palnika do minimum, przykrywam patelnię i duszę wszystko ok. 40 minut.
Można w czasie duszenia leciutko podlać wszystko wodą.
Pod koniec duszenia dodaję musztardę.
Na końcu wszystko doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz