Szukaj na blogu

Kotlety mielone duszone z boczkiem i ogórkiem

Fajny sposób na trochę inne kotlety mielone, bo w środku mają farsz z boczkiem, ogórkiem kiszonym i cebulką, co sprawia że są bardzo soczyste.


Składniki:

0,5 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej lub karkówki 

niewieki kawałek pora (jasna część)

1 mała cebula

2 małe ząbki czosnku

1 jajko

1 łyżka gęstej śmietany 18%

1 łyżeczka majeranku

1 łyżeczka pieprzu ziołowego

sól do smaku

Dodatkowo:

150 g surowego, wędzonego boczku w plastrach

1 średnia cebula

1 średni ogórek kiszony

2-3 łyżki oleju 

sól i pieprz do smaku

1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki

1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki

1 płaska łyżeczka curry

1 łyżeczka musztardy sarepskiej 

Przygotowanie:

Boczek, średnią cebulę i ogórka kiszonego kroję w małą kosteczkę, mieszam wszystko razem.

Masa na kotlety:

Mięso mielone przekłądam do miski, dodaję bardzo drobno pokrojne: por i cebulę, jajko, śmietanę i przyprawy. 

Dokładnie wyrabiam masę dłonią.

Nabieram porcję masy (kulki wielkości mandarynki), spłaszczam ją na dłoni i do środka wkładam łyżkę farszu: boczku z cebulą i ogórkiem. 

Sklejam wszystko formując koltety.

Farsz nie zostanie zużyty cały- zużyjemy go w czasie duszenia. 

Rozgrzewam olej na patelni i krótko obsmażam kotlety z obu stron, wystarczy do lekkiego zezłocenia.

Gdy kotlety są podsmażone, na patelnię wrzucam cebulę i resztę farszu.

Posypuję wszystko słodką i wędzoną papryką oraz curry.

Zmniejszam moc palnika do minimum, przykrywam patelnię i duszę wszystko ok. 40 minut.

Można w czasie duszenia leciutko podlać wszystko wodą.

Pod koniec duszenia dodaję musztardę.

Na końcu wszystko doprawiam do smaku solą i pieprzem.




Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger