Pieczone gołąbki z farszem z pęczaku i pieczarek
Pieczone gołąbki smakują inaczej, niż te uduszone, i bardzo lubię taką ich wersję. Dzisiejsze mają farsz z kaszy pęczak z dużą ilością pieczarek, z dodatkiem cebuli i pora; w farszu jest też trochę nietypowy dodatek w postaci serka śmietankowego, który razem z jajkiem daje mu fajną, zwartą konsystencję, i jednocześnie sprawia, że jest on (farsz) taki trochę kremowy.
Do moich gołąbków oddzielnie zrobiłam sos grzybowy.
Składniki:
10 liści kapusty, wcześniej ugotowanych
1 szklanka kaszy pęczak
1 średniej wielkości cebula
1 mały por
1 ząbek czosnku
0,5 kg pieczarek
1 łyżka drobno pokrojonego szczypiorku
2 łyżki serka śmietankowego (kanapkowego)
1 jajko
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
3 łyżki oleju + 3 łyżki na dno formy do pieczenia
Przygotowanie:
Zaczynam od ugotowania kaszy pęczak - gotuję ją do miękkości w osolonej wodzie.
Ugotowaną odcedzam.
Na patelni rozgrzewam 3 łyżki oleju i wrzucam pokrojone w cienkie półplasterki pieczarki.
Oprószam je solą i smażę na dość mocnym ogniu, mieszając, ok. 8-10 minut.
Pieczarki przekłądam do ugotowanej kaszy (zostawiam na patelni olej).
Na patelnię wrzucam pokrojone w niewielką kostkę: cebulę i pora.
Smażę je do zeszklenia, przekładam do kaszy i pieczarek.
Dodaję przeciśnięty przez praskęczosnek oraz serek i mieszam wszystko dokładnie, po czym dodaję jajko i jeszcze raz mieszam.
Dodaję szczypiorek, doprawiam wszystko do smaku solą i pieprzem.
Na każdym liściu kapusty (z liści ścinam ostrym nożem głowny, zewnętrzny nerw) ukłądam po porcji farszu, zawijam gołąbki.
Tak przygotowane układam w formie do pieczenia (na dnie 3 łyżki oleju).
Przykrywam wszystko i piekę ok. 70-80 minut w temperaturze 170 stopni C, lub do pożądanej miękkości kapusty.
Pod koniec pieczenia można formę odkryć, żeby gołąbki się lekko zarumieniły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz