Szukaj na blogu

Pieczone gołąbki z farszem z pęczaku i pieczarek

Pieczone gołąbki smakują inaczej, niż te uduszone, i bardzo lubię taką ich wersję. Dzisiejsze mają farsz z kaszy pęczak z dużą ilością pieczarek, z dodatkiem cebuli i pora; w farszu jest też trochę nietypowy dodatek w postaci serka śmietankowego, który razem z jajkiem daje mu fajną, zwartą konsystencję, i jednocześnie sprawia, że jest on (farsz) taki trochę kremowy.

Do moich gołąbków oddzielnie zrobiłam sos grzybowy.


Składniki:

10 liści kapusty, wcześniej ugotowanych 

1 szklanka kaszy pęczak

1 średniej wielkości cebula

1 mały por 

1 ząbek czosnku

0,5 kg pieczarek

1 łyżka drobno pokrojonego szczypiorku

2 łyżki serka śmietankowego (kanapkowego)

1 jajko

sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:

3 łyżki oleju + 3 łyżki na dno formy do pieczenia

Przygotowanie:

Zaczynam od ugotowania kaszy pęczak - gotuję ją do miękkości w osolonej wodzie.

Ugotowaną odcedzam.

Na patelni rozgrzewam 3 łyżki oleju i wrzucam pokrojone w cienkie półplasterki pieczarki.

Oprószam je solą i smażę na dość mocnym ogniu, mieszając, ok. 8-10 minut.

Pieczarki przekłądam do ugotowanej kaszy (zostawiam na patelni olej).

Na patelnię wrzucam pokrojone w niewielką kostkę: cebulę i pora.

Smażę je do zeszklenia, przekładam do kaszy i pieczarek.

Dodaję przeciśnięty przez praskęczosnek oraz serek i mieszam wszystko dokładnie, po czym dodaję jajko i jeszcze raz mieszam.

Dodaję szczypiorek, doprawiam wszystko do smaku solą i pieprzem.

Na każdym liściu kapusty (z liści ścinam ostrym nożem głowny, zewnętrzny nerw) ukłądam po porcji farszu, zawijam gołąbki.

Tak przygotowane układam w formie do pieczenia (na dnie 3 łyżki oleju).

Przykrywam wszystko i piekę ok. 70-80 minut w temperaturze 170 stopni C, lub do pożądanej miękkości kapusty.

Pod koniec pieczenia można formę odkryć, żeby gołąbki się lekko zarumieniły.




Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger