Budyniowe miniserniczki z ricotty
Koniecznie je zróbcie, bo są bajecznie pyszne! Świetne placuszki, które pokochają dzieci, a przygotujecie je w 15 minut. Proponuję od razu podwoić porcję, bo znikną natychmiast!
Składniki na ok. 15 sztuk:
250 g. serka ricotta
40 g. budyniu śmietankowego bez cukru (może być inny smak) - w proszku
1-1,5 łyżki cukru pudru (wg smaku)
2 łyżki mąki pszennej (tyle, ile się na łyżkę weźmie, nie czubate)
olej do smażenia
Przygotowanie:
Serek przekładam do miski, dodaję cukier i budyń, dokładnie mieszam łyżką by nie było grudek.
Następnie dosypuję mąkę i znowu mieszam.
Ciasto powinno być na tyle gęste, by dało się w nim ustawić łyżkę.
Rozgrzewam olej na patelni i za pomocą dwóch łyżeczek wykładam małe porcje ciasta.
Smażę je na rumiano, przewracając by się równomiernie usmażyły.
Po usmażeniu placuszki na chwilę przekładam na papierowy ręcznik, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz