Strucla drożdżowa z powidłami śliwkowymi
Puszysta, pyszna strucla o lekko cytrynowym smaku, z cytrynowym lukrem, i powidłami ze śliwek - to idealny jesienny wypiek!
Składniki:
Zaczyn:
- troszkę mniej niż 3/4 szklanki ciepłego (ale nie gorącego) mleka
- 15 g świeżych drożdży
- 30 g mąki pszennej (czubata łyżka)
- 60 g cukru (jeśli powidła, które użyjesz, są bardzo słodkie, dodaj go trochę mniej)
Do ciasta:
- 350 g mąki pszennej
- 1 łyżka skórki startej z cytryny
- szczypta soli
- 20 g cukru waniliowego
- 2 żółtka
- 50 g rozpuszczonego masła
Dodatkowo:
- ok. 230 – 250 g powideł śliwkowych, u mnie bez cukru
- masło do posmarowania formy
- mąka do oprószenia formy/lub papier do wyłożenia formy
Lukier:
- sok z połowy cytryny
- 3 czubate łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Zaczyn:
Do miseczki z ciepłym mlekiem wkruszam drożdże, dodaję cukier i mąkę.
Dokładnie wszystko mieszam, po czym przykrywam miskę ścierką i odstawiam na 15 minut, do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce (np. piekarnik rozgrzany do 50 stopni C).
Ciasto:
Mąkę przesiewam do miski, dodaję cukier waniliowy, szczyptę soli, skórkę z cytryny, 2 żółtka i wyrośnięty zaczyn.
Mieszam wszystko do połączenia, po czym przez 2-3 minuty wyrabiam ciasto.
Pod koniec wyrabiania dolewam stopniowo masło, wyrabiam razem przez kolejnych kilka minut, aż ciasto zacznie odchodzić od dłoni. Nie podsypuję w trakcie wyrabiania mąką.
Zostawiam ciasto w dużej misce, przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (25-30 minut).
Wyrośnięte ciasto wyjmuję na podsypany mąką blat, krótko wyrabiam by je odgazować.
Rozwałkowuję je na prostokąt wielkości 15 na 20 cm.
Na cieście równą warstwą rozsmarowuję powidła, pozostawiając wolne brzegi z każdej strony (po ok. 2 cm).
Wzdłuż dłuższego boku zwijam ciasto w rulon, jak makowiec, układam na blacie zwinięciem do dołu.
Następnie ostrym nożem przecinam rulon wzdłuż na pół, układam jak na zdjęciu – przecięciem do góry, i zaplatam warkocz.
Tak przygotowaną struclę układam w posmarowanej masłem i oprószonej mąką blaszce (lub wyłożonej papierem, wtedy nie trzeba jej natłuszczać ani posypywać mąką).
Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 50 stopni C. na ok. 20 minut, w tym czasie ciasto znowu podrośnie.
Gdy ciasto wyrośnie, zwiększam temperaturę piekarnika do 180 stopni C. i piekę struclę 40-45 minut.
Po upieczeniu wyjmuję ją z piekarnika i zostawiam na ok. pół godziny do przestygnięcia.
Lukier:
Dokładnie mieszam cukier puder z sokiem z cytryny, smaruję lekko ciepłą struclę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz