Szukaj na blogu

Strucla drożdżowa z powidłami śliwkowymi

Puszysta, pyszna strucla o lekko cytrynowym smaku, z cytrynowym lukrem, i powidłami ze śliwek - to idealny jesienny wypiek! 

Składniki:

Zaczyn:

  • troszkę mniej niż 3/4 szklanki ciepłego (ale nie gorącego) mleka
  • 15 g świeżych drożdży
  • 30 g mąki pszennej (czubata łyżka)
  • 60 g cukru (jeśli powidła, które użyjesz, są bardzo słodkie, dodaj go trochę mniej)

Do ciasta:

  • 350 g mąki pszennej
  • 1 łyżka skórki startej z cytryny
  • szczypta soli
  • 20 g cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • 50 g rozpuszczonego masła

Dodatkowo:

  • ok. 230 – 250 g powideł śliwkowych, u mnie bez cukru
  • masło do posmarowania formy
  • mąka do oprószenia formy/lub papier do wyłożenia formy

Lukier:

  • sok z połowy cytryny
  • 3 czubate łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

Zaczyn:

Do miseczki z ciepłym mlekiem wkruszam drożdże, dodaję cukier i mąkę.

Dokładnie wszystko mieszam, po czym przykrywam miskę ścierką i odstawiam na 15 minut, do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce (np. piekarnik rozgrzany do 50 stopni C).

Ciasto:

Mąkę przesiewam do miski, dodaję cukier waniliowy, szczyptę soli, skórkę z cytryny, 2 żółtka i wyrośnięty zaczyn.

Mieszam wszystko do połączenia, po czym przez 2-3 minuty wyrabiam ciasto.

Pod koniec wyrabiania dolewam stopniowo masło, wyrabiam razem przez kolejnych kilka minut, aż ciasto zacznie odchodzić od dłoni. Nie podsypuję w trakcie wyrabiania mąką.

Zostawiam ciasto w dużej misce, przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (25-30 minut).

Wyrośnięte ciasto wyjmuję na podsypany mąką blat, krótko wyrabiam by je odgazować.

Rozwałkowuję je na prostokąt wielkości 15 na 20 cm.

Na cieście równą warstwą rozsmarowuję powidła, pozostawiając wolne brzegi z każdej strony (po ok. 2 cm).

Wzdłuż dłuższego boku zwijam ciasto w rulon, jak makowiec, układam na blacie zwinięciem do dołu.

Następnie ostrym nożem przecinam rulon wzdłuż na pół, układam jak na zdjęciu – przecięciem do góry, i zaplatam warkocz.

Tak przygotowaną struclę układam w posmarowanej masłem i oprószonej mąką blaszce (lub wyłożonej papierem, wtedy nie trzeba jej natłuszczać ani posypywać mąką).

Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 50 stopni C. na ok. 20 minut, w tym czasie ciasto znowu podrośnie.

Gdy ciasto wyrośnie, zwiększam temperaturę piekarnika do 180 stopni C. i piekę struclę 40-45 minut.

Po upieczeniu wyjmuję ją z piekarnika i zostawiam na ok. pół godziny do przestygnięcia.

Lukier:

Dokładnie mieszam cukier puder z sokiem z cytryny, smaruję lekko ciepłą struclę.









Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger