Bardzo soczyste kotlety z indyka
Sekret smaku tych kotletów tkwi w marynacie i sposobie ich przygotowania. Zrobisz je bardzo szybko, a ja gwarantuję, że efekt Cię zadowoli 😘
Są bardzo soczyste i aromatyczne!
Smak marynaty możesz dowolnie zmieniać, używając ulubionych przypraw.
Składniki:
filet z indyka (możesz też użyć fileta z kurczaka)
Marynata (u mnie na 4 średniej wielkości kotlety):
1 łyżka gęstej śmietany 18%
1 łyżeczka musztardy miodowej
0,5 łyżeczki soli selerowej
0,5 łyżeczki soli czosnkowej
1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
duża szczypta mielonego pieprzu
po pół łyżeczki suszonych: tymianku, majeranku i ziół prowansalskich
Dodatkowo:
jajko
mąka pszenna
panierka panko lub bułka tarta do panierowania
szczypta soli i pieprzu do jajka
olej do smażenia
Przygotowanie:
Mięso kroję na grube plastry -1,5 do 2 cm grubości.
Każdy plaster z obu stron nacinam bardzo ostrym nożem na głębokość kilku milimetrów (uwaga, żeby go nie przeciąć).
Mieszam wszystkie składniki marynaty, i nacieram nią mięso.
Odstawiam na 10 minut.
Po tym czasie kotlety panieruję tak jak tradycyjne schabowe, kolejno w: mące, jajku i panierce panko lub bułce tartej.
Smażę na mocno złoty kolor z obu stron na mocno rozgrzanym oleju (po ok. 3-4 minuty z każdej strony).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz