Szukaj na blogu

Bardzo soczyste kotlety z indyka

Sekret smaku tych kotletów tkwi w marynacie i sposobie ich przygotowania. Zrobisz je bardzo szybko, a ja gwarantuję, że efekt Cię zadowoli 😘

Są bardzo soczyste i aromatyczne!

Smak marynaty możesz dowolnie zmieniać, używając ulubionych przypraw.


Składniki:

filet z indyka (możesz też użyć fileta z kurczaka)

Marynata (u mnie na 4 średniej wielkości kotlety):

1 łyżka gęstej śmietany 18%

1 łyżeczka musztardy miodowej

0,5 łyżeczki soli selerowej 

0,5 łyżeczki soli czosnkowej

1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki

duża szczypta mielonego pieprzu

po pół łyżeczki suszonych: tymianku, majeranku i ziół prowansalskich

Dodatkowo:

jajko

mąka pszenna

panierka panko lub bułka tarta do panierowania

szczypta soli i pieprzu do jajka

olej do smażenia

Przygotowanie:

Mięso kroję na grube plastry -1,5 do 2 cm grubości.

Każdy plaster z obu stron nacinam bardzo ostrym nożem na głębokość kilku milimetrów (uwaga, żeby go nie przeciąć).

Mieszam wszystkie składniki marynaty, i nacieram nią mięso.

Odstawiam na 10 minut.

Po tym czasie kotlety panieruję tak jak tradycyjne schabowe, kolejno w: mące, jajku i panierce panko lub bułce tartej.

Smażę na mocno złoty kolor z obu stron na mocno rozgrzanym oleju (po ok. 3-4 minuty z każdej strony).





Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger