Jednogarnkowe: karkówka pieczona z ziemniakami
Nie chciałam dziś marnować czasu na jakiś wymyślny obiad, ale przecież niedziela, i mieliśmy ochotę zjeść coś dobrego. Kompromis w takim wypadku - jak zazwyczaj - jest taki sam: danie jednogarnkowe!
Karkówka pieczona razem z ziemniakami, do tego odświeżająca surówka. No pysznie 😍 I nie narobi się człowiek, przy patelni i garnkach nie trzeba stać 😉Takie rozwiązania lubię i często przyrządzam obiady w ten sposób.
Zapraszam po przepis.
Składniki (porcja na 2-3 osoby):
kilka cienkich kotletów karkówki wieprzowej, niezbyt tłustych
15-20 niewielkich ziemniaków
przyprawy do mięsa: sól i pieprz, oregano, tymianek, majeranek, rozmaryn, cząber, czosnek granulowany, mielona kolendra, mielony kminek
przyprawy do ziemniaków: sól i pieprz, słodka mielona papryka, curry, majeranek, oregano, tymianek plus 2-3 łyżki oleju
3-4 łyżki oleju
Przygotowanie:
Kotlety rozbijam tłuczkiem i nacieram solą, pieprzem i ziołami.
Odkładam je najlepiej na kilka godzin do lodówki, ale ten etap można pominąć jeśli nie masz czasu.
Na dno naczynia wlewam kilka łyżek oleju, układam kotlety, przykrywam szczelnie naczynie i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na 40 minut.
Po ok. 40 minutach pieczenia mięsa ziemniaki obieram, myję i kroję na grube frytki.
Przekładam je do miski, posypuję przyprawami i dodaję olej, dokładnie mieszam.
Podpieczone mięso odkrywam - na dnie naczynia będzie sporo płynu, nie wylewam go, sprawi że łatwiej upieką się ziemniaki.
Na mięsie rozkładam przyprawione ziemniaki i już bez przykrycia wstawiam ponownie wszystko do piekarnika.
Piekę jeszcze 30-40 minut, aż ziemniaki będą miękkie i rumiane.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz