Szukaj na blogu

Jednogarnkowe: karkówka pieczona z ziemniakami

Nie chciałam dziś marnować czasu na jakiś wymyślny obiad, ale przecież niedziela, i mieliśmy ochotę  zjeść coś dobrego. Kompromis w takim wypadku - jak zazwyczaj - jest taki sam: danie jednogarnkowe!

Karkówka pieczona razem z ziemniakami, do tego odświeżająca surówka. No pysznie 😍 I nie narobi się człowiek, przy patelni i garnkach nie trzeba stać 😉Takie rozwiązania lubię i często przyrządzam obiady w ten sposób.

Zapraszam po przepis.


Składniki (porcja na 2-3 osoby):

kilka cienkich kotletów karkówki wieprzowej, niezbyt tłustych

15-20 niewielkich ziemniaków

przyprawy do mięsa: sól i pieprz, oregano, tymianek, majeranek, rozmaryn, cząber, czosnek granulowany, mielona kolendra, mielony kminek

przyprawy do ziemniaków: sól i pieprz, słodka mielona papryka, curry, majeranek, oregano, tymianek plus 2-3 łyżki oleju 

3-4 łyżki oleju

Przygotowanie:

Kotlety rozbijam tłuczkiem i nacieram solą, pieprzem i ziołami.

Odkładam je najlepiej na kilka godzin do lodówki, ale ten etap można pominąć jeśli nie masz czasu.

Na dno naczynia wlewam kilka łyżek oleju, układam kotlety, przykrywam szczelnie naczynie i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na 40 minut.

Po ok. 40 minutach pieczenia mięsa ziemniaki obieram, myję i kroję na grube frytki.

Przekładam je do miski, posypuję przyprawami i dodaję olej, dokładnie mieszam.

Podpieczone mięso odkrywam - na dnie naczynia będzie sporo płynu, nie wylewam go, sprawi że łatwiej upieką się ziemniaki.

Na mięsie rozkładam przyprawione ziemniaki i już bez przykrycia wstawiam ponownie wszystko do piekarnika.

Piekę jeszcze 30-40 minut, aż ziemniaki będą miękkie i rumiane.




Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger