Ryż pieczony z mięsem i warzywami - danie jednogarnkowe
Kocham takie obiady - wszystko piecze się razem, w jednym naczyniu, a danie wychodzi przepyszne, pełne zapachów i kolorów. Ryż upiekł się idealnie, momentami jest lekko rumiany, smakuje genialnie! Bardzo polecam taki jesienny obiadek.
Składniki (porcja na 2 osoby):
ok. 400 g dowolnego mięsa, u mnie szynka wieprzowa; lepsze będzie trochę bardziej tłuste mięso typu karkówka
Marynata do mięsa (możesz oczywiście użyć gotowej marynaty, np. przyprawy do kebabu, albo jeśli wykorzystasz kurczaka- przyprawy do kurczaka):
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1 płaska łyżeczka soli
0,5 płaskiej łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
0,5 płaskiej łyżeczki curry
0,5 płaskiej łyżeczki czosnku granulowanego
Dodatkowo:
szklanka z górką ryżu (użyłam ryżu Basmati)
1 łyżeczka kurkumy
0,5 płaskiej łyżeczki soli ziołowej lub zwykłej
1 mała cebula
kilka niewielkich marchewek
8-10 brukselek
kilka różyczek brokuła
2 ząbki czosnku
5 łyżek oleju
sól ziołowa lub zwykła, mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Najlepiej będzie, jeśli mięso zamarynuje się dzień przed pieczeniem. Jeśli jest to niemożliwe, postaraj się zamarynować je chociaż na pół godziny przed pieczeniem.
Mięso kroję na niewielkie kawałki i dodaję do niego wszystkie składniki marynaty, dokładnie mieszam.
Ryż wsypuję do miski, zalewam wodą tak by go przykrywała, odstawiam na 10 minut.
Następnie przez 2-3 minuty rozcieram go w dłoniach, by wypłukać skrobię, odlewam płyn (nie trzeba ryżu odsączać na sicie, wystarczy płyn zwyczajnie odlać. Ciekawostka: taka woda ze skrobią ryżową jest idealnym nawozem do storczyków! Wlej do doniczki 3-4 łyżki takiej odżywki raz w miesiącu, to pomoże Twoim storczykom pięknie zakwitnąć).
Do ryżu dodaję pół łyżeczki soli ziołowej lub zwykłej, drobno pokrojoną cebulę i kurkumę, mieszam.
Na dno formy do pieczenia wlewam połowę oleju, wykładam mokry ryż z cebulą.
Na ryżu układam warzywa w kawałkach i posiekany czosnek, a na nich - zamarynowane wcześniej mięso.
Wszystko skrapiam resztą oleju, oprószam solą i pieprzem.
Szczelnie przykrywam formę i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 195 stopni C (góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu).
Piekę przez ok. 1,5 godziny, kilka razy dolewając po odrobinie gorącej wody.
Czas pieczenia zależy od mięsa i ryżu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz