Szukaj na blogu

Ryż pieczony z mięsem i warzywami - danie jednogarnkowe

Kocham takie obiady - wszystko piecze się razem, w jednym naczyniu, a danie wychodzi przepyszne, pełne zapachów i kolorów. Ryż upiekł się idealnie, momentami jest lekko rumiany, smakuje genialnie! Bardzo polecam taki jesienny obiadek.


Składniki (porcja na 2 osoby):

ok. 400 g dowolnego mięsa, u mnie szynka wieprzowa; lepsze będzie trochę bardziej tłuste mięso typu karkówka

Marynata do mięsa (możesz oczywiście użyć gotowej marynaty, np. przyprawy do kebabu, albo jeśli wykorzystasz kurczaka- przyprawy do kurczaka):

1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki

1 płaska łyżeczka soli

0,5 płaskiej łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

0,5 płaskiej łyżeczki curry

0,5 płaskiej łyżeczki czosnku granulowanego

Dodatkowo:

szklanka z górką ryżu (użyłam ryżu Basmati) 

1 łyżeczka kurkumy

0,5 płaskiej łyżeczki soli ziołowej lub zwykłej

1 mała cebula

kilka niewielkich marchewek

8-10 brukselek

kilka różyczek brokuła

2 ząbki czosnku

5 łyżek oleju

sól ziołowa lub zwykła, mielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Najlepiej będzie, jeśli mięso zamarynuje się dzień przed pieczeniem. Jeśli jest to niemożliwe, postaraj się zamarynować je chociaż na pół godziny przed pieczeniem.

Mięso kroję na niewielkie kawałki i dodaję do niego wszystkie składniki marynaty, dokładnie mieszam. 

Ryż wsypuję do miski, zalewam wodą tak by go przykrywała, odstawiam na 10 minut.

Następnie przez 2-3 minuty rozcieram go w dłoniach, by wypłukać skrobię, odlewam płyn (nie trzeba ryżu odsączać na sicie, wystarczy płyn zwyczajnie odlać. Ciekawostka: taka woda ze skrobią ryżową jest idealnym nawozem do storczyków! Wlej do doniczki 3-4 łyżki takiej odżywki raz w miesiącu, to pomoże Twoim storczykom pięknie zakwitnąć).

Do ryżu dodaję pół łyżeczki soli ziołowej lub zwykłej, drobno pokrojoną cebulę i kurkumę, mieszam.

Na dno formy do pieczenia wlewam połowę oleju, wykładam mokry ryż z cebulą.

Na ryżu układam warzywa w kawałkach i posiekany czosnek, a na nich - zamarynowane wcześniej mięso.

Wszystko skrapiam resztą oleju, oprószam solą i pieprzem.

Szczelnie przykrywam formę i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 195 stopni C (góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu).

Piekę przez ok. 1,5 godziny, kilka razy dolewając po odrobinie gorącej wody.

Czas pieczenia zależy od mięsa i ryżu.







Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger