Szukaj na blogu

Surówka do pieczonych mięs

Lekko osta, wyrazista surówka która idealnie pasuje do pieczonych mięs. Jest chrupiąca i ma świeży, przyjemny smak. Sos zrobiłam na bazie jogurtu naturalnego.


Składniki:

1/3 niewielkiej główki sałaty lodowej

pół niedużej żółtej papryki

pół pęczka dymki (cebulki ze szczypiorkiem)

pół średniej wielkości długiego ogórka

pół małej czerwonej cebuli

Sos:

3 pełne łyżki jogurtu naturalnego

1 łyżeczka musztardy miodowej

1 płaska łyżeczka curry

1 łyżka posiekanego koperku

do smaku: sól i pieprz (użyłam soli ziołowej)

Przygotowanie:

Sałatę cienko szatkuję, cebule: czerwoną i dymkę siekam drobno, ogórka przecinam wzdłuż na ćwiartki i wycinam nasiona, po czym kroję go w cienkie plasterki. 

Paprykę kroję w małą kostkę, drobno kroję szczypiorek.

Wszystko umieszczam w dużej misce i mieszam.

W oddzielnej, małej miseczce mieszam dokładnie składniki sosu, doprawiam go do smaku.

Sos powinien mieć ostro-słodki smak.

Sosem polewam surówkę tuż przed podaniem, lekko mieszam.




Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger