Surówka do pieczonych mięs
Lekko osta, wyrazista surówka która idealnie pasuje do pieczonych mięs. Jest chrupiąca i ma świeży, przyjemny smak. Sos zrobiłam na bazie jogurtu naturalnego.
Składniki:
1/3 niewielkiej główki sałaty lodowej
pół niedużej żółtej papryki
pół pęczka dymki (cebulki ze szczypiorkiem)
pół średniej wielkości długiego ogórka
pół małej czerwonej cebuli
Sos:
3 pełne łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka musztardy miodowej
1 płaska łyżeczka curry
1 łyżka posiekanego koperku
do smaku: sól i pieprz (użyłam soli ziołowej)
Przygotowanie:
Sałatę cienko szatkuję, cebule: czerwoną i dymkę siekam drobno, ogórka przecinam wzdłuż na ćwiartki i wycinam nasiona, po czym kroję go w cienkie plasterki.
Paprykę kroję w małą kostkę, drobno kroję szczypiorek.
Wszystko umieszczam w dużej misce i mieszam.
W oddzielnej, małej miseczce mieszam dokładnie składniki sosu, doprawiam go do smaku.
Sos powinien mieć ostro-słodki smak.
Sosem polewam surówkę tuż przed podaniem, lekko mieszam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz