Szukaj na blogu

Sałatka z wędzonym łososiem i selerem naciowym

Chrupiąca i pyszna, wyrazista w smaku sałatka, idealna na śniadanie albo kolację.

Składniki (porcja na 2 osoby):

ok. 100 g wędzonego łososia

1 łodyga selera naciowego

1 średniej wielkości ogórek konserwowy (lub 10-12 malutkich)

2 łyżki szczypiorku plus 1 cebulka dymka

3-4 łyżki kukurydzy z puszki

1 pełna łyżka majonezu

do smaku: sól i pieprz

posiekany koperek do posypania

Przygotowanie:

Ogórka kroję w drobniutką kostkę, lub jeśli są małe, w plasterki.

Obieram z nitek łodygę selera i również drobno go kroję.

Siekam łososia na małę kawałki.

Wszystko umieszczam w misce, dodaję posiekany szczypiorek i drobno pokrojoną cebulkę, oraz odsączoną kukurydzę. 

Wszystko dokładnie mieszam, dodaję majonez, jeszcze raz mieszam.

Odstawiam na 10 minut w chłodne miejsce, po czym doprawiam do smaku solą i pieprzem.

Przed podaniem posypuję posiekanym koperkiem.

Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger