Sałatka z wędzonym łososiem i selerem naciowym
Chrupiąca i pyszna, wyrazista w smaku sałatka, idealna na śniadanie albo kolację.
Składniki (porcja na 2 osoby):
ok. 100 g wędzonego łososia
1 łodyga selera naciowego
1 średniej wielkości ogórek konserwowy (lub 10-12 malutkich)
2 łyżki szczypiorku plus 1 cebulka dymka
3-4 łyżki kukurydzy z puszki
1 pełna łyżka majonezu
do smaku: sól i pieprz
posiekany koperek do posypania
Przygotowanie:
Ogórka kroję w drobniutką kostkę, lub jeśli są małe, w plasterki.
Obieram z nitek łodygę selera i również drobno go kroję.
Siekam łososia na małę kawałki.
Wszystko umieszczam w misce, dodaję posiekany szczypiorek i drobno pokrojoną cebulkę, oraz odsączoną kukurydzę.
Wszystko dokładnie mieszam, dodaję majonez, jeszcze raz mieszam.
Odstawiam na 10 minut w chłodne miejsce, po czym doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Przed podaniem posypuję posiekanym koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz