Szukaj na blogu

Szybka tarta na cieście francuskim

Taka wersja tarty sprawdza się, kiedy nie ma się za wiele czasu - przygotowanie bez pieczenia zajmuje około pół godziny. No i każdemu się uda!  

W mojej tarcie jest sporo składników, ale można je dowolnie zamieniać - tak jak każda zapiekanka, tak ta tarta to świetny sposób na wykorzystanie resztek. 



Składniki:

1 arkusz gotowego ciasta francuskiego, wyjęty z lodówki 10 minut wcześniej 

Do farszu:

serek z niebieską pleśnią

kilka różyczek brokuła

ok. 100 g wędzonego łososia

2-3 jajka, ugotowane na twardo

kilka pomidorków koktajlowych

garść startego żółtego sera

garść rukoli

kilka pieczarek

ok. 300 g śmietankowego serka kanapkowego

4-5 jajek

do smaku: sól i pieprz

Dodatkowo:

masło lub olej do posmarowania formy

mąka do posypania formy

Przygotowanie:

Zaczynam od przygotowania składników, które będą wykorzystane w farszu.

Grubo kroję pieczarki i ze szczyptą soli podsmażam je na odrobinie oleju na mocnym ogniu, by się zarumieniły.

Różyczki brokuła blanszuję przez minutę we wrzątku.

Jajka kroję na połówki lub ćwiartki.

Rozdrabniam łososia.

Pomidorki kroję na plasterki lub ćwiartki. 

W misce mieszam (najlepiej to zrobić rózgą kuchenną) serek śmietankowy z jajkami, doprawiam masę solą i pieprzem.

Z ciasta francuskiego odcinam kwadrat - powinien być trochęwiększy niż średnica formy.

Lekko go rozwałkowuję na blacie (warto go trochę podsypać mąką), wyklejam natłuszczoną i posypaną mąkąformę, zostawiając trochę dłuższe brzegi.

Na cieście dowolnie układam składniki, na przykład jak kolejno na zdjęciach.

Zalewam wszystko masą jajeczną, posypuję startym serem.

Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C na ok. 40-45 minut - góra tarty powinna wyraźnie "urosnąć" i ładnie się zarumienić. 














Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger