Szybka tarta na cieście francuskim
Taka wersja tarty sprawdza się, kiedy nie ma się za wiele czasu - przygotowanie bez pieczenia zajmuje około pół godziny. No i każdemu się uda!
W mojej tarcie jest sporo składników, ale można je dowolnie zamieniać - tak jak każda zapiekanka, tak ta tarta to świetny sposób na wykorzystanie resztek.
1 arkusz gotowego ciasta francuskiego, wyjęty z lodówki 10 minut wcześniej
Do farszu:
serek z niebieską pleśnią
kilka różyczek brokuła
ok. 100 g wędzonego łososia
2-3 jajka, ugotowane na twardo
kilka pomidorków koktajlowych
garść startego żółtego sera
garść rukoli
kilka pieczarek
ok. 300 g śmietankowego serka kanapkowego
4-5 jajek
do smaku: sól i pieprz
Dodatkowo:
masło lub olej do posmarowania formy
mąka do posypania formy
Przygotowanie:
Zaczynam od przygotowania składników, które będą wykorzystane w farszu.
Grubo kroję pieczarki i ze szczyptą soli podsmażam je na odrobinie oleju na mocnym ogniu, by się zarumieniły.
Różyczki brokuła blanszuję przez minutę we wrzątku.
Jajka kroję na połówki lub ćwiartki.
Rozdrabniam łososia.
Pomidorki kroję na plasterki lub ćwiartki.
W misce mieszam (najlepiej to zrobić rózgą kuchenną) serek śmietankowy z jajkami, doprawiam masę solą i pieprzem.
Z ciasta francuskiego odcinam kwadrat - powinien być trochęwiększy niż średnica formy.
Lekko go rozwałkowuję na blacie (warto go trochę podsypać mąką), wyklejam natłuszczoną i posypaną mąkąformę, zostawiając trochę dłuższe brzegi.
Na cieście dowolnie układam składniki, na przykład jak kolejno na zdjęciach.
Zalewam wszystko masą jajeczną, posypuję startym serem.
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C na ok. 40-45 minut - góra tarty powinna wyraźnie "urosnąć" i ładnie się zarumienić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz