Szukaj na blogu

Pasztet z łopatki z żurawiną

Bogaty w smaku, pięknie pachnący, pyszny domowy pasztet z łopatki z dodatkiem żurawiny.  




Składniki:

700 g łopatki wieprzowej, niezbyt tłustej

300 g podgardla wieprzowego

1 średniej wielkości marchewka

niewielki kawałek selera

0,5 szklanki czerwonej soczewicy

2-3 liście laurowe

1 łyżeczka czarnego pieprzu w kulkach

10 kulek ziela angielskiego

1 łyżka soli do gotowania

Dodatkowo:

1 średnia cebula

3-4 łyżki oleju 

2 ząbki czosnku

3 jajka

ok. 1/3 szklanki suszonej żurawiny, posiekanej 

1 gęstej łyżka śmietany 18%

do smaku: sól i pieprz, suszony majeranek

masło lub olej do posmarowania formy

mąka do posypania formy

Przygotowanie:

Cebulę obieram, kroję w kostkę i na kilku łyżkach oleju smażę do zeszklenia. 

Mięso kroję na kawałki, przekładam do garnka, zalewam wodą tak, by je przykryła.

Dodaję sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, obrane: marchew i selera.

Gotuję pod przykryciem na małym ogniu - po jakimś sprawdzam miękkość warzyw i gdy są już ugotowane, wyjmujęje.

Mięso gotuję, aż będzie zupełnie miękkie.

Pod koniec gotowania mięsa dorzucam soczewicę i gotuję do jej miękkości.

Odcedzam mięso z soczewicą na sicie (wywar warto zostawić na zupę), odstawiam do przestygnięcia, a następnie razem z ugotowanymi warzywami i podsmażoną cebulą  przepuszczam przez maszynkę (albo miksuję w malakserze).

Dodaję też tłuszcz po smażeniu cebuli, przeciskam przez praskę czosnek, dodaję jajka, posiekaną żurawinę, śmietanę i przyprawy do smaku.

Dokładnie wyrabiam masę, po czym wykładam jądo przygotowanej formy (natłuszczonej i dokładnie posypanej mąką).

Pasztet piekę ok. 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C, bez termoobiegu.

Kroję po całkowitym wystygnięciu.



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger