Pasztet z łopatki z żurawiną
Bogaty w smaku, pięknie pachnący, pyszny domowy pasztet z łopatki z dodatkiem żurawiny.
Składniki:
700 g łopatki wieprzowej, niezbyt tłustej
300 g podgardla wieprzowego
1 średniej wielkości marchewka
niewielki kawałek selera
0,5 szklanki czerwonej soczewicy
2-3 liście laurowe
1 łyżeczka czarnego pieprzu w kulkach
10 kulek ziela angielskiego
1 łyżka soli do gotowania
Dodatkowo:
1 średnia cebula
3-4 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
3 jajka
ok. 1/3 szklanki suszonej żurawiny, posiekanej
1 gęstej łyżka śmietany 18%
do smaku: sól i pieprz, suszony majeranek
masło lub olej do posmarowania formy
mąka do posypania formy
Przygotowanie:
Cebulę obieram, kroję w kostkę i na kilku łyżkach oleju smażę do zeszklenia.
Mięso kroję na kawałki, przekładam do garnka, zalewam wodą tak, by je przykryła.
Dodaję sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, obrane: marchew i selera.
Gotuję pod przykryciem na małym ogniu - po jakimś sprawdzam miękkość warzyw i gdy są już ugotowane, wyjmujęje.
Mięso gotuję, aż będzie zupełnie miękkie.
Pod koniec gotowania mięsa dorzucam soczewicę i gotuję do jej miękkości.
Odcedzam mięso z soczewicą na sicie (wywar warto zostawić na zupę), odstawiam do przestygnięcia, a następnie razem z ugotowanymi warzywami i podsmażoną cebulą przepuszczam przez maszynkę (albo miksuję w malakserze).
Dodaję też tłuszcz po smażeniu cebuli, przeciskam przez praskę czosnek, dodaję jajka, posiekaną żurawinę, śmietanę i przyprawy do smaku.
Dokładnie wyrabiam masę, po czym wykładam jądo przygotowanej formy (natłuszczonej i dokładnie posypanej mąką).
Pasztet piekę ok. 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C, bez termoobiegu.
Kroję po całkowitym wystygnięciu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz