Szukaj na blogu

Buraczki faszerowane kuskusem, pieczarkami i porem

Przepyszne, lekkie danie z piekarnika. Może być przystawką, albo jak u nas - całym obiadem.





Składniki:

kilka wcześniej ugotowanych, obranych ze skórki, średniej wielkości buraków

mały kawałek pora (jasna część)

3-4 niewielkie pieczarki

1/3 szklanki kaszy kuskus plus gorący bulion/woda

kawałek sera z niebieską pleśnią (typu lazur)

2 łyżki oleju do smażenia

do smaku: sól i pieprz

Przygotowanie:

Z buraków ścinam na płasko końcówki z obu stron.

Ostrożnie, łyżeczką do owoców (lub zwykłą małą) wydrążam buraki, zostawiając margines od dołu i z boków.

Drobno kroję pora i pieczarki, podsmażam je przez kilka minut na oleju.

Kuskus zalewam 3-4 łyżkami gorącego bulionu albo wody, mieszam, dodaję podsmażone pieczarki z porem.

Dokładnie mieszam, doprawiam lekko solą i pieprzem.

Wkruszam ser, mieszam.

Farszem wypełniam wydrążone buraczki (wcześniej lekko je solę w środku).

Tak przygotowane układam w naczyniu z odrobiną oleju (można wykorzystać ten ze smażenia).

Piekę w 190 stopniach ok. 20-25 minut, do chwili kiedy ser zacznie się rumienić.

Podaję gorące.




1 komentarz:

Kulinarna Gosia pisze...

Świetny pomysł na buraczki, dodaje do ulubionych :)

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger