Buraczki faszerowane kuskusem, pieczarkami i porem
Przepyszne, lekkie danie z piekarnika. Może być przystawką, albo jak u nas - całym obiadem.
Składniki:
kilka wcześniej ugotowanych, obranych ze skórki, średniej wielkości buraków
mały kawałek pora (jasna część)
3-4 niewielkie pieczarki
1/3 szklanki kaszy kuskus plus gorący bulion/woda
kawałek sera z niebieską pleśnią (typu lazur)
2 łyżki oleju do smażenia
do smaku: sól i pieprz
Przygotowanie:
Z buraków ścinam na płasko końcówki z obu stron.
Ostrożnie, łyżeczką do owoców (lub zwykłą małą) wydrążam buraki, zostawiając margines od dołu i z boków.
Drobno kroję pora i pieczarki, podsmażam je przez kilka minut na oleju.
Kuskus zalewam 3-4 łyżkami gorącego bulionu albo wody, mieszam, dodaję podsmażone pieczarki z porem.
Dokładnie mieszam, doprawiam lekko solą i pieprzem.
Wkruszam ser, mieszam.
Farszem wypełniam wydrążone buraczki (wcześniej lekko je solę w środku).
Tak przygotowane układam w naczyniu z odrobiną oleju (można wykorzystać ten ze smażenia).
Piekę w 190 stopniach ok. 20-25 minut, do chwili kiedy ser zacznie się rumienić.
Podaję gorące.
1 komentarz:
Świetny pomysł na buraczki, dodaje do ulubionych :)
Prześlij komentarz