Pieczone pierożki z mięsem
Pierożki z gotowego ciasta francuskiego - u mnie z mięsnym farszem, ale można nadziać je kapustą z grzybami, albo farszem z pieczarek. Są pyszne, łatwe i cudownie pasują jako dodatek do czystych zup.
Składniki:
2 arkusze gotowego ciasta francuskiego
Farsz:
ok. 400 g łopatki wieprzowej
ok. 150 g surowego boczku
3 liście laurowe
10 kulek ziela angielskiego
1 łyżka soli
1 mała marchewka
1 średniej wielkości cebula plus 2 łyżki oleju do smażenia
1-2 ząbki czosnku
garść rodzynek lub żurawiny
1 jajko
do smaku: sól, pieprz, zioła prowansalskie
Dodatkowo:
żółtko do posmarowania pierożków
biały sezam do posypania pierożków
Przygotowanie:
Farsz (można go przegotować dzień lub dwa wcześniej):
Mięso (pokrojone na duże kawałki) i boczek przekładam do garnka, dodaję ziele angielskie, liście laurowe, obraną marchewkę oraz sól, zalewam wodą tak, by przykryła mięso.
Gotuję do zupełnej miękkości mięsa (wcześniej wyjmuję marchew).
Cebulę kroję w kostkę i podsmażam do zeszklenia na oleju.
Ugotowane, wystudzone mięso przepuszczam przez maszynkę razem z ugotowaną marchewką oraz podsmażoną cebulą.
Dodaję jajko, rodzynki albo żurawinę, doprawiam do smaku przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.
Pierożki:
Ciasto wyjmuję z lodówki 20 minut wcześniej, żeby się trochę ogrzało.
Rozwałkowuję je lekko na podsypanej mąką stolnicy.
Wycinam kółka (u mnie średnica 6 cm), na każdym ukłądam niewielką porcję farszu.
Roztrzepuję widelcem żółtko i smaruję jeden bok połowę kółka, by ciasto się łątwiej sklejało.
Sklejam pierożki - nie należy zbyt naciągać ciasta, żeby nie popękało (więc ilość farszu nie może być zbyt duża).
Układam je na blasze wyłożonej papierem, smaruję żółtkiem, posypuję sezamem.
Piekę przez ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 185- 190 stopni C (bez termoobiegu).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz