Szukaj na blogu

Pieczone pierożki z mięsem

Pierożki z gotowego ciasta francuskiego - u mnie z mięsnym farszem, ale można nadziać je kapustą z grzybami, albo farszem z pieczarek. Są pyszne, łatwe i cudownie pasują jako dodatek do czystych zup.




Składniki:

2 arkusze gotowego ciasta francuskiego

Farsz:

ok. 400 g łopatki wieprzowej

ok. 150 g surowego boczku

3 liście laurowe

10 kulek ziela angielskiego

1 łyżka soli

1 mała marchewka

1 średniej wielkości cebula plus 2 łyżki oleju do smażenia

1-2 ząbki czosnku

garść rodzynek lub żurawiny

1 jajko

do smaku: sól, pieprz, zioła prowansalskie

Dodatkowo:

żółtko do posmarowania pierożków

biały sezam do posypania pierożków

Przygotowanie:

Farsz (można go przegotować dzień lub dwa wcześniej):

Mięso (pokrojone na duże kawałki) i boczek przekładam do garnka, dodaję ziele angielskie, liście laurowe, obraną marchewkę oraz sól, zalewam wodą tak, by przykryła mięso.

Gotuję do zupełnej miękkości mięsa (wcześniej wyjmuję marchew).

Cebulę kroję w kostkę i podsmażam do zeszklenia na oleju.

Ugotowane, wystudzone mięso przepuszczam przez maszynkę razem z ugotowaną marchewką oraz podsmażoną cebulą. 

Dodaję jajko, rodzynki albo żurawinę, doprawiam do smaku przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.

Pierożki:

Ciasto wyjmuję z lodówki 20 minut wcześniej, żeby się trochę ogrzało.

Rozwałkowuję je lekko na podsypanej mąką stolnicy.

Wycinam kółka (u mnie średnica 6 cm), na każdym ukłądam niewielką porcję farszu.

Roztrzepuję widelcem żółtko i smaruję jeden bok połowę kółka, by ciasto się łątwiej sklejało.

Sklejam pierożki - nie należy zbyt naciągać ciasta, żeby nie popękało (więc ilość farszu nie może być zbyt duża).

Układam je na blasze wyłożonej papierem, smaruję żółtkiem, posypuję sezamem.

Piekę przez ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 185- 190 stopni C (bez termoobiegu).






Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger